Sastojci

  • Čatni od suvog voća:
  • 200 g suvih kajsija
  • 45 g suvih smokava
  • 50 g suvih šljiva
  • 45 g suvog grožđa
  • 50 g kokosovog šećera (može i smeđi)
  • 1/2 manje glavice crnog luka
  • 1 kašika sveže rendanog đumbira
  • 1/2 kašičice mlevenog korijandera
  • 115 ml jabukovog sirćeta
  • 200 ml vode
  • Aromatični krekeri:
  • 240 g brašna
  • 2 kašike suvih začina – pomešajte ruzmarin, origano i bosiljak
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašika šećera
  • 125 ml hladne vode
  • 2 kašike ulja
Čatni od suvog voća & aromatični krekeri

Priprema recepta

Čatni od suvog voća

Suve kajsije, smokve i šljive isecite na kockice. Dodajte im suvo grožđe. Crni luk sitno naseckajte.

U manju šerpu sipajte malo ulja pa kada se zagereje dodajte luk, đumbir i korijander. Kada začini zamirišu (pazite da ne zagore!), dodajte suvo voće, šećer, jabukovo sirće i vodu. Krčkajte na umerenoj temperaturi dok skoro sva tečnost ne ispari i voće omekša.

Ako vam voda ispari pre nego što voće omekša, dolijte još malo. Pazite samo da vam se voće ne raspadne jer ne želimo kašu od voća, već namaz sa komadićima.

Sklonite sa ringle dok još ima malo tečnosti. Ostavite da se u potpunosti ohladi.

Aromatični krekeri

Brašno prosejte, dodajte mu so, šećer, začine pa sipajte vodu i ulje. Zamesite testo, po potrebi dodajte još brašna ako je testo mekano ili vode ako je suvo. Ostavite da odmori oko 30 minuta. Za to vreme, upalite rernu da se greje na 180c, obložite dva velika pleha papirom za pečenje. 

Podelite testo na 4 dela, na radnoj površini posutoj brašnom, svaki deo istanjite oklagijom što više možete. Prebacite na pleh, ja stavim po dva na svaki pleh. Dodatno istanjite testo na plehu ako se negde skupilo.

Pecite oko 10-15 minuta, ali najbolje da se vodite bojom. Kada je testo na prvom plehu pečeno, izvadite ga i stavite drugi. Kada je i druga tura pečena, rernu ugasite, vratite prvi pleh unutra i ostavite sa odškrinutim vratima da se testo u potpunosti ohladi (najbolje preko noći). Kada se pečeno testo ohladilo, izlomite ga na manje komade tj. krekere. 

Čatni služite uz krekere i sir (ja najviše volim uz meki koziji sir).