Sastojci

  • Za testo:
  • 3 jaja
  • 200 g brašna
  • 100 g pšeničnog griza
  • malo himalajske soli
  • Za punjenje:
  • 1 manja hokaido bundeva (a može i neka druga)(oko 600 g očišćene)
  • 40 g parmezana
  • 2 čena belog luka (pečenog)
  • malo muskatnog oraha
  • mrva cimeta
  • himalajska so, biber
  • Za preliv:
  • 50-70 g putera
  • šaka sveže žalfije
  • šaka badema
  • malo parmezana
Ravioli sa bundevom u sosu od putera i žalfije
Broj osoba: 3

Priprema recepta

Priprema punjenja: Manju bundevu presekla sam na pola, očistila od semenki i vretenestog središnjeg dela, poprskala sa malo maslinovog ulja, posolila i stavila u rernu na 220 stepeni na 40-50 minuta tj. dok bundeva nije omekšala (zajedno sa bundevom ispekla sam i glavicu belog luka umotanu u foliji). 

Sačekala sam da se bundeva ohladi, izdubila je tj. odvojila od kore, dodala izgnječen čen pečenog belog luka, parmezan, začine i sve dobro promešala. 

Priprema ravioli: U činiji za mešanje, viljuškom, pomešala sam jaja, so i polovinu mešavine brašna i griza a onda malo po malo dodavala ostatak mešavine dok nisam zamesila kompaktno i poprilično tvrdo testo (da li ćete iskoristiti celu količinu preostale mešavine brašna i griza ili ne zavisi od veličine jaja ali svakako je bolje krenuti sa manje brašna pa dodavati koliko treba). Testo sam umotala u providnu foliju i ostavila da "odmori" oko pola sata. 

Posle pola sata radnu površinu sam posula mešavinom brašna i griza i tanjila jedan po jedan deo testa u dugačak pravougaonik. (Ako imate mašinu za pastu ovo je mnogo lakše ali i ručno možete pristojno rastanjiti testo.). Na polovinu rastanjenog testa, sa razmakom, stavljala sam gomilice fila, okolo premazala vodom, preklopila testo, dobro stisnula svuda u krug i sekla raviole.  

Serviranje: U mali tiganj stavila sam puter i topila ga na laganoj vatri, onda malo pojačala vatru i kada su krenuli da se stvaraju balončići dodala žalfiju i pržila je par minuta (dok nije postala tvrda i hrskava kao čips).(budite pažljivi da vam puter ne pregori i pocrni) Preko tek skuvanih i vrelih ravioli prelila sam pripremljen puter sa žalfijom, stavila malo seckanih badema i parmezana i servirala odmah. 

Savet: Raviole možete napraviti i veče pre, posuti sa malo brašna, prekriti providnom folijom i držati u frižideru ili ih ramrznuti i koristiti po potrebi.