Sastojci

  • Za testo (za 3 palačinke prečnika oko 18 cm):
  • 2 jaja
  • 120 ml mleka
  • 50 g putera (ili 50 ml kokosovog ulja)
  • 60 g brašna
  • 50 g kokosovog šećera
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • kora pola limuna
  • Za "preliv":
  • 50 g putera (ili 50 ml kokosovog ulja)
  • 50 g kokosovog šećera
  • 50 ml ruma
  • 3-4 tvrđe banane
  • Za "dekoraciju":
  • listići kokosa
  • malo cimeta
  • malo prah šećera
  • par kugli sladoleda
  • par listića nane
Pufnaste palačinke sa karamelizovanim bananama

Priprema recepta

U rernu sam stavila livene tiganje da se dobro zagreju. (Ako nemate ovaj tip tiganja možete koristiti bilo koji drugi koji može u rernu ili plehane tanjire ili jednu veću vatrostalnu posudu pa napraviti jednu veliku palačinku...).

U blender sam stavila jaja, mleko, brašno, šećer, puter... tj. sve sastojke za testo i sve dobro smiksala.

U vrele tiganje stavila sam po kockicu putera i kada se puter istopio ulila smesu, te pekla na 220 stepeni oko 20 minuta. 

U međuvremenu sam u tiganj stavila puter pa kada se otopio dodala šećer a kada je krenuo da se karamelizuje i rum, sve sam zajedno krčkala par minuta na laganoj vatri a onda dodala banane sečene na četvrtine i kratko ih pržila sa svake strane (oko minut), vodeći računa da ne omekšaju suviše. 

Kada su palačinke bile gotove izvadila sam ih iz rerne, "napinila" pripremljenim bananama, posula sa malo prah šećera, cimeta, listića kokosa, "ukrasila" sa po kuglom sladoleda, listićem mente i odmah servirala. 

Recept urađen u saradnji sa blogom Ja u kuhinji.