22.04.2020.
Sigurni smo da najviše volite kada jelo ima sve sastojke koji će organizmu obezbediti neophodne vitamine i minerale, a ujedno da ima savršen ukus i lako se priprema. I nama je to omiljeno i zbog toga je naš današnji predlog zapečeno povrće sa piletinom.
Od sastojaka su vam za ovo jelo potrebni:
- 2 tikvice srednje veličine
- 5-6 crvenih pečenih paprika
- 2 veća krompira
- 1 praziluk
- 4 jaja
- 200ml pavlake za kuvanje
- dva pileća filea
Najpre pripremite vatrostalnu činiju u kojoj ćete ovo ukusno jelo peći i zagrejte rernu na 200 stepeni.
Tikvice oljuštite, isecite na kolutove, začinite mešavinom začina po ukusu i stavite u dublji tiganj da se nekoliko minuta proprže na maslinovom ulju. Kada su gotove, poređate ih po dnu vatrostalne činije.
Praziluk iseckan na kolutove i piletinu iseckanu na sitne kockice zajedno propržite na maslinovom ulju. Piletina će imati zanimljiviji ukus ukoliko joj dodate malo bosiljka ili karija, ali ukoliko niste ljubitelj ovih začina, možete dodati samo so i biber. Možete čak dodati i malo sitno seckane dimljene slanine čime će ovo jelo biti po volji i ukusu pravih gurmana. Kada je piletina gotova, ovu smesu raspoređujete preko tikvica.
Krompir isečete na kolutove i stavite u vodu sa malo maslaca i soli da vri nekoliko minuta. Cilj je da omekša, ali ne i da se potpuno skuva. Kada je krompir gotov, ređate ga preko mesa, a na sam vrh ređate oljuštenu pečenu papriku koju ste isekli na tračice, trudeći se da je što ravnomernije poređate.
Sve prelijete umućenim jajima sa pavlakom za kuvanje u koje ste dodali malo mešavine suvog začina po ukusu.
Pecite u rerni na 200 stepeni između 45 i 60 minuta, dok ne ispari tečnost koju tikvice i paprike ispuste. Možete menjati redosled ređanja sastojaka, a možete čak i da ih sve izmešate u vatrostalnoj činiji jer to neće uticati na ukus, samo na izgled.
Ovo jelo možete servirati sa domaćim kiselom mlekom ili pavlakom, a odlično je i uz mocarelu mladi luk i sveži peršun.