Sastojci

  • za granolu (za teglu od 1,5l):
  • vlažni sastojci:
  • 70 g tečnog meda
  • 70 g kokosovog ulja (ili putera)
  • suvi sastojci:
  • 400 g pahuljica (200 g ovsenih i 200 g raženih pahuljica)
  • 100 g orašastih plodova (50 g badema i 50 g lešnika)
  • 120 g semenki (20 g lana, 20 g susama, 40 g suncokreta, 40 g golice)
  • 50 g listića kokosa
  • 100 g suvog voća (100 g brusnice)
  • 50 g goji bobica
  • kašičica cimeta
  • pola kašičice himalajske soli
  • i još:
  • 1 svež ananas
  • 2 kašike kokosovog šećera (ili smeđeg šećera)
  • kašika kokosovog ulja (ili putera)
  • 40 ml ruma (ne ekstrakta)
  • 1 konzerva kokosovog mleka
  • 1 svež kokos
  • malo listića sveže mente
Domaća granola (musli) sa flambiranim ananasom i šlagom od kokosovog mleka

Priprema recepta

Priprema granole

U veću činiju za mešanje stavila sam suve sastojke osim suvog voća, goji bobica, cimeta i soli. Bademe i lešnike sam grubo iseckala a ostalo samo istresla. Sve sam dobro promešala.

U šerpicu sam stavila med, kokosovo ulje, cimet i so pa kada je provrilo kuvala par minuta na umerenoj vatri a onda prelila preko suvih sastojaka, sve dobro promešala i sipala u pleh na papir za pečenje.

Poravnala sam da sve bude manje-više iste visine i stavila u rernu zagrejanu na 200 stepeni i pekla nekih 25 minuta s tim da sam svakih 5-6 minuta otvarala rernu i mešala musli, opet ravnala i nastavljala sa pečenjem.

Kada sam izvadila pleh iz rerne opet sam s vremena na vreme mešala i ostavila u plehu da se skroz ohladi. Pred kraj sam dodala suvo voće i goji bobice a kada se sve potpuno ohladilo sipala  u tegle i dobro zatvorila. 

Priprema flambiranog ananasa

Ananas sam isekla na krugove, modlom za krofne odvojila od kore svaki, pa malom modlicom odstranila središnji (vretenasti deo) a onda svaki kolut isekla na 8 delova.

U tiganj sam stavila ananas, kokosovo ulje i šećer pa na laganoj vatri krčkala oko 5 minuta tj. dok šećer nije krenuo da se karamelizuje. Dodala sam zatim malo ruma i zapalila ga pa kada se vatra ugasila servirala.

Priprema šlaga od kokosa

Za šlag od kokosovog mleka treba da imate konzervu kokosovog mleka jako dobro ohlađenu i potrebno je da je mleko u čvrstom stanju (da bi se moglo umutiti u šlag).

A procedura je krajnje jednostavna: U dublju posudu stavila sam samo čvrst deo kokosovog mleka (jako ohlađenog) i kratko miksala dok se nije stvorio fini krem. Pred kraj mućenja možete dodati malo šećera ili meda. 

Serviranje

U posude za serviranje stavila sam na dno malo granole, pa šlaga, pa ananasa i sve to opet ponovila, ukrasila sa malo sveže mente i odmah servirala. 

Izvor: jaukuhinji.com