Sastojci

  • (za 24 mini pitice prečnika 4,5 cm i 4 korpice prečnika 9 cm)
  • za testo:
  • 200 g integralnog, pšeničnog, brašna
  • 100 g brašna
  • 50 g smeđeg šećera
  • 20 g mlevenog rogača
  • pola ravne kašičice sodebikarbone
  • 125 g putera
  • 1 jaje
  • oko 4-5 kašika hladne vode
  • za fil:
  • 4-5 jabuka
  • sok i kora jedne narandže
  • 2 kašike smeđeg šećera
  • 1 kašičica cimeta
  • 2 kašičice skrobnog brašna
  • 30 g putera
Mini pite sa jabukama

Priprema recepta

Priprema testa: U činiju za mešanje stavila sam sve suve sastojke, dobro ih promešala a onda dodala otopljen puter i jaje pa sve zajedno mešala dok se nije dobilo jako mrvičasto testo. Onda sam dodavala kašiku po kašiku vode dok se sve fino nije spojilo u kompaktno testo.

Testo sam podelila na dva dela, svaki umotala u alu foliju i stavila u frižider na sat vremena.

Priprema fila: Jabuke sam oljuštila i sitno iseckala, prelila sokom od narandže, dodala i koru, šećer i cimet, sve dobro promešala i ostavila da odstoji oko pola sata a onda u dublji tiganj odlila sok koji se stvorio, prokuvala ga dok nije postao sirupast, dodala zatim puter i jabuke pa stalno mešajući dinstala nekih 10-ak minuta. Preručila sam onda fil u činiju i sačekala da se malo ohladi, dodala skrobno brašno i ostavila dodatno da se ohladi.

Pravljenje pitica: Kalup za mini mafine sam namazala puterom, testo tanjila između dva lista papira za pečenje na 2 mm debljine i vadila krugove, formirala korpice u svakom udubljenju, u svaku stavila kašiku fila i preklopila sa malo manjim krugom testa, blago spojila donje i gornje testo, izbockala nožem na par mesta svaku korpicu a onda stavila u rernu da se peče na 180 stepeni na 20-ak minuta.

Kada sam izvadila korpice iz pleha stavila sam ih na rešetku da se potpuno prohlade, posula ih prah šećerom i servirala.

Ako želite možete praviti i korpice u većim kalupima i ne morate ih preklapati testom a ako nemate kalupe za mafine ni jedne veličine možete praviti kao punjene keksiće tj. na jedan krug testa u sredinu stavite kašiku fila, ivice testa premažite sa malo vode, stavite drugi krug testa, viljuškicom ih spojte skroz u krug i probušite gore na par mesta, pecite 20-ak minuta i pospite prah šećerom.

Izvor: blog Ja u kuhinji