Sastojci

  • (za okrugli kalup prečnika 22 cm)
  • za karamel preliv:
  • 30 g putera
  • 30 g smeđeg šećera (2 kašike)
  • 30 g meda (jedna puna kašika)
  • 2 kašike sveže ceđenog soka pomorandže
  • 1 crveni grejp
  • 4-5 kumkvatija
  • za testo:
  • 80 g putera
  • 100 g šećera
  • 2 jaja
  • 100 ml sveže ceđenog soka od pomorandže
  • ekstrakt vanile
  • 200 g brašna
  • 1/4 kašičice praška za pecivo
  • 1/4 kašičice sode bikarbone
  • 1 kašičica mlevenog cimeta
  • 1 kašika rendane kore citrusa (mix po želji)
  • i još za preliv kolača:
  • 2-3 kašike meda + 10-ak kumkvatija
Prevrnuti kolač sa citrusima

Priprema recepta

Priprema karamela za kolač: Okrugli kalup sam obložila papirom za pečenje. U šerpicu sam stavila puter, smeđi šećer, med i sok od pomorandže pa zagrevala na laganoj vatri do vrenja a onda malo pojačala vatru i s vremena na vreme mešala dok smesa nije postala gusta kao sirup. Karamel sam sipala na dno kalupa i preko stavila kriške tanko sečenog crvenog grajpa i  kumkvatija.

Priprema testa: U činiju za mešanje stavila sam otopljen puter i jaja, umutila ih ručno žicom za mućenje, dodala zatim šećer a kada se i on spojio sa ostalim sastojcima i sok od pomorandže (ili mixa citrusa prema želji), koru pomorandže (ili mixa citrusa prema želji) i ekstrakt vanile. U zasebnoj posudici sam pomešala brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, mrvu soli i cimet pa sam i tu smesu dodala u smesu sa jajima i sve blago mešala tek da se spoji. 

Smesu sam sipala u kalup preko crvenog grejpa i kumkvatija i poravnala pa stavila u rernu na 180 stepeni (rernu sam predhodno zagrejala) na 40-ak minuta. (Kada je čačkalica zabodena u sredinu testa izašla suva kolač je bio gotov).

Sačekala sam 2 minuta a onda kolač prevrnula na tanjir za serviranje, sklonila papir za pečenje i ukrasila sa malo listića mente.

Dok se kolač hladio napravila sam sirup za prelivanje tako što sam u šerpici zagrejala par kašika meda, dodala na kolutove seckan kumkvati i krčkala sve zajedno dok nije postalo sirupasto.

Serviranje: Na tanjire za serviranje stavila sam po parče kolača, obilato prelila pripremljenim prelivom i ukrasila sa malo sveže mente.

Izvor: blog Ja u kuhinji