Sastojci

  • 1 kašika kokosovog ulja, može se upotrebiti i gi
  • 180g ovsenih pahuljica
  • 3 šolje mleka (bilo kojeg)
  • malo soli
Ukusna ovsena kaša

Priprema recepta

Zagrejte kokosovo ulje (ili gi) i dodajte ovsene pahuljice. Mešajte dok se ne dobije blago smeđa boja, a zatim 1/2 šolje pečenih pahuljica odvojte i ostavite sa strane. Mleko naspite u preostale pahuljice, ostavite da se prohladi i smestite u frižider na 10-12 sati (najbolje preko noći). Nakon natapanja zagrejte do ključanja, pa smanjite temperaturu, dodajte malo soli i kuvajte na tihoj vatri. Kako bi se dobila kremasta konzistencija, mutilicom povremeno promešajte da bi se lakše otpustio skrob.

Ako nemate vremena, možete preskočiti natapanje i odmah skuvati kašu, ali će konzistencija biti nešto drugačija. Kada je kaša zgusnuta, možete deo pripremiti odmah, a ostatak ostaviti za naredne dane.

Prilikom serviranja, uvek dodajte malo pahuljica koje ste ostavili sa strane i koje su hrskave, pa će kombinacija kremaste kaše i hrskavih pahuljica dati posebnu teksturu. Kada narednih dana budete koristili ovu kašu, biće gušća nego kada ste je tek pripremili. Zato prilikom zagrevanja dodajte još malo mleka ili vode kako biste dobili odgovarajuću gustinu.

Ovu kašu koristite kao osnovu, a igrajte se praveći različite kombinacije iz dana u dan kako bi doručak uvek bio drugačiji. Možete dodati kikiriki puter i seckanu bananu. Ako pre serviranja u posudu stavite kockicu tamne čokolade, fino će se otopiti i kaši dati čokoladni ukus. A dalje možete dodati crveno voće, kašiku-dve mlevenih oraha ili badema, zrnca nara, grčki jogurt ili čak napraviti miks sa čia pudingom.