Sastojci

  • 450-500 g belog mesa
  • 1 kašika svetlog soja sosa
  • 2 veća čena belog luka
  • 1 kašika sitno rendanog svežeg đumbira
  • 1 mladi luk
  • 1 kašika pečenog susama
  • susamovo ulje
  • ljuti čili sos, po želji
  • Sos od pomorandže:
  • 70 ml sveže ceđenog soka od pomorandže
  • 2 kašike svetlog soja sosa
  • 1 kašika pirinčanog sirćeta
  • 1 kašičica meda
  • 1 kašičica gustina
Piletina u sosu od pomorandže

Priprema recepta

Piletinu iseckajte na kockice, stavite u činiju dodajte kašiku soja sosa, promešajte i ostavite par sati da se marinira.
Za sos – pomešajte sok od pomorandže, soja sos, pirinčano sirće, med i gustin. Beli luk iseckajte na sitno ili propasirajte kros presu, mladi luk (i beli i zeleni deo) iseckajte na kolutove. Pomešajte beli deo mladog luke, beli luk i đumbir. Zeleni deo ostavite za dekoraciju.

U voku zagrejte malu količinu susamovog ulja pa ispržite piletinu. Izvadite piletinu pa na istom tiganju propržite mladi luk, beli luk i đumbir. Kada zamirišu vratite piletinu, promešajte pa sipajte sos. Ostavite par minuta da se krčka na umerenoj vatri pa sklonite sa ringle.

Piletinu služite uz pirinač ili nudle. Pospite sa pečenim susamom i zelenim delom mladog luka.

Napomena:
Ako nemate pirinčano sirće, možete koristiti jabukovo, nije isto, ali ja tako radim Takođe, umesto susamovog ulja koristite ono koje imate, mada savetujem da kupite susamovo jer ima divnu aromu koja da nešto posebno jelu. U kineskom tržnom centu ga možete naći povoljnije nego u regularnim prodavnicama.

Izvor: blog Prstohvat soli