U doba kada nam je na raspolaganju isti broj sati i dana, ali je broj obaveza sve veći, zdrava ishrana može izgledati kao teško dostižan cilj.
Jedna od najvećih zamki brzog tempa života je što se traže najlakša i najbrža rešenja, pri čemu često trpi kvalitet ishrane. Imajući to u vidu, mudro je primeniti strategiju koja će pomiriti nedostatak vremena sa potrebom da se na tanjiru nađu zdrave namirnice, a svaka dobra strategija zahteva pre svega dobru organizaciju.
Odakle krenuti sa organizacijom?
Obezbedite slobodno vreme. Proverite kakav vam je raspored za narednu nedelju i u skladu sa njim planirajte jela koja želite da spremite. Neka to budu obroci koje ćete moći da zamrznete po potrebi. Pri planiranju jela birajte ona u kojima se namirnice preklapaju, to će vam značajno uštedeti vreme. Pripremite recepte, imajte ih negde zapisane. Ovo važi i za početnike, ali i za iskusne kuvarice ili kuvare. Recepti će početnicima pomoći da lakše odaberu šta će spremati i biće im vodič tokom pripreme, a za veštije u kuhinji poslužiće kao dobar podsetnik. Često se desi da naviknemo na određena jela koja redovno pripremamo, dok neka druga potpuno zanemarimo ili izgubimo iz vida. Zbog toga je recepte uvek dobro imati pri ruci i povremeno ih pregledati. Osim toga, lakše ćete organizovati kupovinu ako ispred sebe imate listu potrebnih sastojaka.
Počnite sa manje
Za početak pripremite dva, tri jela, dok ne steknete rutinu.U startu spremajte jela koja su vam dobro poznata. Možete krenuti sa doručkom koji ćete pripremiti za nekoliko dana, a onda lagano počnite da dodajete i druge obroke. Na ovaj način, kad krenete polako, ceo proces je manje stresan, a može postati i zabavan. Najbolje je da pripremite jela za 2-3 dana, a sve što bi stajalo duže, smestite u zamrzivač, ukoliko je jelo podesno za zamrzavanje. Idealno bi bilo da se hrana priprema dva puta tokom nedelje.
Varijante za pripremu
Pripremu hrane unapred možete organizovati na više načina:
- Priprema gotovih obroka - ovo je rešenje koje će u pripremi zahtevati više vremena, ali zato imate završen obrok spreman za serviranje.
- Priprema zasebnih namirnica - odličan način da izbegnete jednoličnost. Posebno pripremite povrće, žitarice, meso, a kada dođe vreme za obrok, napravite svaki put drugačiju kombinaciju namirnica koje ste pripremili.
- Delimična priprema namirnica - pranje, guljenje, seckanje i pakovanje svežeg povrća i voća je idealan način ukoliko volite da pripremite svež obrok, a da to bude brzo. Upravo ovaj deo posla odvuče najviše vremena.
Iako nema sumnje da je najbolje pripremiti sveže jelo koje će se pojesti istog dana i da će u tom slučaju obrok biti nutritivno najbogatiji, treba uzeti u obzir činjenicu da postoje situacije u kojima je neophodno pronaći kompromis. Ako nemate dovoljno vremena tokom radne nedelje za boravak u kuhinji, tada je mnogo bolja opcija da pripremite zdrave obroke unapred, pa da ih jedete tokom narednih dana, nego da posegnete za nezdravom hranom samo zato što je to najbrže rešenje u datom trenutku.