Mnogima je prva stvar na koju ujutru pomisle – kafa. Ogromna većina je pije veoma često, pa zato nije loše znati nekoliko stvari koje nam mogu pomoći da ovaj (ne)obavezni napitak učinimo zdravijim.
Kupujte organsku kafu
Kafa, nažalost, spada u poljoprivredne kulture koje se najviše tretiraju hemikalijama. U konvencionalnoj proizvodnji kafe, po hektaru se upotrebi skoro 280 kg veštačkih đubriva. Kad popijete kafu, unosite i ostatke hemikalija koje doprinose mnogim zdravstvenim tegobama. Tokom vremena, redovna šolja-dve koju pijete dovodi do nagomilavanja toksina. Zato je veoma važno da izaberete organsku kafu, čime ćete sebi obezbediti znatno zdravije zadovoljstvo.
Organska kafa raste u svom prirodnom staništu, u senci drveća gustih šuma. U konvencionalnoj proizvodnji, šume se seku da bi se posadile plantaže hibrida kafe koje su otporne na sunce. Na taj način ekosistem se oštećuje, šume su uništavaju, životinje ostaju bez staništa a zemlja se ispošćava obilatim korišćenjem hemijskih sredstava. Organska proizvodnja čuva prirodu od sličnih stvari.
Izbegnite rafinisani šećer
Većina ljudi koji paze na svoje zdravlje izbegava rafinisani šećer, ali često prave izuzetke kada se radi o jutarnjoj kafi. Međutim, rafinisani šećer je često GMO porekla i nije dobar za one koji imaju problema sa želucem ili jetrom.
Zasladite kafu organskim smeđim šećerom od šećerne trske, ili niskoglikemijskim šećerom kao što je kokosov šećer, a poželjno je da dodate u kafu i malo cimeta, koji će umeriti brzinu podizanja nivoa šećera u krvi.
Neka vam ispijanje kafe bude ritual
Pijte kafu polako i s guštom. Ukoliko budete suviše brzo popili kafu ođednom ćete uneti previše kofeina što negativno utiče na nervni sistem. Zato ustanite ranije i polako uživajte u prvoj jutarnjoj kafi.