Iako je pranje namirnica rutinski postupak prilikom pripreme jela, ipak bi bilo dobro da se podsetimo koju temperaturu vode treba koristiti za različite vrste namirnica:
- Hladna voda iz česme (oko 12˚C) koristi se za pranje svežeg povrća, voća i mahunarki.
- U mlakoj vodi, na temperaturi 18-20˚C treba prati suvo voće, mahunarke i suhomesnate proizvode.
- Toplijom vodom (oko 30˚C), pod mlazom, peru se sirovo meso, riba i iznutrice, u komadu, kako bi se sprečilo isticanje mesnog soka.
Namirnice koje nisu osetljive treba oprati brzo, pod mlazom tekuće vode da bi gubitak hranljivih materija bio što manji. Jagode, maline, kupine i slično osetljivo voće treba smestiti u cediljku i prati pod slabim mlazom vode kako bi se sačuvalo tkivo voća i ćelijski sok.
Voće ili povrće koje je tretirano hemijskim sredstvima treba potopiti u vodu kojoj je dodata soda bikarbona ili sirće koje olakšava uklanjanje teških metala i pesticida. Na ovaj način se gubi dosta hranljivih materija, što je još jedan razlog za izbor organski proizvedenih namirnica.