Kako bi se pokrenula detoksikacija tela potrebno je iz ishrane isključiti sve industrijski prerađene namirnice pa je najbolje fokusirati se na prirodnu, po mogućstvu organsku hranu. Za vreme detoxa ishrana treba da je bazirana na povrću, voću, integralnim žitaricama, mahunarkama, orašastim plodovima, semenkama, nerafinisanim uljima poput maslinovog,lanenog ili kokosovog ulja.
Detoksom se organizam odmara od namirnica koje opterećuju organizam kao što su proizvodi koji sadrže beli šećer, veštačke zaslađivače, veštačke boje, rafinisane ugljene hidrate i transmasti .
Rafinisana hrana može da uzrokuje razne upale, probleme sa probavom i hormonske disbalanse. Zato se trudite da u ishranu uključite što više namirnica koje prirodno sadrže probiotike, koji utiču na razvoj dobrih bakterija u crevima. Ova hrana podstiče prirodnu detoksikaciju tela. Mlečne proizvode zamenite biljnim varijantama,
Jetra je glavni organ u procesu detoksikacije tela, budući da obrađuje nagomilane toksine radi njihovog uklanjanja iz krvotoka. Najbolja i najbezbednija detoksikacija je ona koja podrazumeva pravilan izbor hrane. Takođe je važno prestati sa lošim navikama kao što su pušenje i konzumiranje alkohola.
U hranu koja pospešuje detoksikaciju spadaju namirnice, bogate biljnim vlaknima, vodom, mineralima i vitaminima. Određena hrana dokazano poboljšava varenje, ublažava upale creva i podržava jetru, te na brojne druge načine pomaže procesima detoksikacije. U ovu grupu, pre svega, spada hrana zelene boje poput zelenog lisnatog povrća, kao što su spanać, rukola, blitva, zatim avokado, citrusi, cvekla, zeleni čaj i brojne druge namirnice. Detoks se zasniva na unosu hrane u cilju održavanja acido-bazne ravnoteže, na većem unosu bioaktivne vode i na umerenom vežbanju.
Detox ima pozitivno dejstvo i na vašu kožu jer na njeno zdravlje i blistavost u velikoj meri utiče ono što unosimo u naš organizam odnosno hrana koju jedemo.