Voće se sa svim vitaminima, mineralima, antioksidansima i vlaknima koje sadrži svrstava u kategoriju zdrave hrane.
Međutim, s obzirom da se u nekim vrstama voća nalaze veće količine šećera, postoji bojazan da to može imati nepovoljan uticaj na zdravlje, naročito kod dijabetesa.
Sušeno voće sadrži najveću koncentraciju šećera, posebno suvo grožđe, urme i smokve. Tropsko voće poput ananasa, banana i nara takođe ima dosta šećera, a vrlo blizu su trešnje, grožđe i mango.
U grupi voća sa niskim sadržajem šećera su: limun, limeta, maline, jagode, kupine, kivi, grejpfrut i avokado. Prosečna pomorandža sadrži oko 12g šećera, breskva 13g, pa bi se mogle svrstati u manje slatko voće, u poređenju sa većom bananom koja sadrži 25g šećera.
Treba imati u vidu da su ovi šećeri prirodni, da dolaze zajedno sa vlaknima što usporava njihovu apsorpciju, pa se voće ne može smestiti u istu kategoriju sa namirnicama koje imaju dodat šećer i ne sadrže vlakna i brojne nutrijente kojima voće obiluje. Ono o čemu je poželjno voditi računa jeste količina voća koja se tokom dana pojede, pa će na taj način i unos šećera biti umereniji.
Marina Tošić
nutricionista-dijetetičar
Idea Organic
Kralja Petra 74