Maslina je čudesna voćka.
Previše gorka da bi se jela sveža, premalo slatka da bi je uopšte nazvali voćem. Nosi mnogo simbolike - označava besmrtnost, plodnost, izobilje. Golubica sa maslinovom grančicom u kljunu donosi mir. A boca kvalitetnog, ekstra devičanskog maslinovog ulja donosi zdravlje i to u doslovnom smislu.
Maslinovo ulje sadrži čitav spektar antioksidantnih materija, što objašnjava povoljan uticaj na gotovo sve sisteme u organizmu - od kardiovaskularnog, preko nervnog, respiratornog, koštano-mišićnog, imunog, pa do sistema za varenje. Jedna od najviše proučenih je oleuropein, koji se nalazi isključivo u maslinama. Pokazalo se da sprečava oksidaciju LDL holesterola, snižava nekoliko markera oksidativnog stresa i štiti nervne ćelije od oksidativnog oštećenja. Još jedan važan fitonutrijent je hidroksitirozol, koji je dugo povezivan sa prevencijom karcinoma, ali se ispostavilo i da usporava gubitak koštane mase što može da objasni nižu stopu osteoporoze u mediteranskim zemljama, gde je maslinovo ulje deo svakodnevne ishrane. Oleinska kiselina koja čini najveći deo masnih kiselina u ulju štiti zdravlje srca, potpomaže snižavanje krvnog pritiska i holesterola u krvi. Bogato je vitaminom E.
I dok nam je već odavno jasno do koje je mere maslinovo ulje zdravo i korisno, ne treba zaboraviti plodove masline koji nutritivnim sastavom i izuzetnim ukusom obogaćuju obroke. Masline mogu poslužiti kao odbrana protiv stomačnih bakterijskih infekcija, a pulpa ove voćke ima svojstvo da poveća nivo glutationa, moćnog antioksidansa koji se stvara u našem organizmu.
Osobe koje su sklone alergijama trebalo bi da imaju masline češće na jelovniku jer neke komponente iz ovog voća imaju antihistaminsko dejstvo, pa su idealna namirnica u vreme sezonskih alergija.
Masline možete dodati salatama, pastama, picama, ili napraviti od njih zdrav namaz. Ukusne su kao dodatak jelima od pirinča ili kinoe, a odlično se slažu uz sir i jela sa jajima.