Kada stigne jesen posežemo za namirnicama koje su energetski bogatije.
Da bismo od te hrane dobili najbolje, poželjno je da sadrži i druge nutrijente važne u ishrani i tu dolazimo do orašastih plodova i suvog voća kao odličnu opciju na zimskom jelovniku.
Badem
Bogat je mononezasićenim masnim kiselinama, mastima, vlaknima, proteinima, antioksidansima i jedan je od najvažnijih izvora vitamina E. Kako sadrži mali procenat ugljenih hidrata, a bogat je zdravim mastima, vlaknima i proteinima odlična je namirnica za osobe koje boluju od dijabetesa. Prisustvo magnezijuma dodatno doprinosi kontroli šećera u krvi i poboljšava funkciju insulina, a utiče povoljno i na regulaciju krvnog pritiska. Količina od jedne do dve šake badema dnevno blago snižava vrednosti LDL holesterola i štiti ove čestice od oksidacije, potencijalno snižavajući rizik od bolesti srca i krvnih sudova. Uprkos tome što su kalorični, bademi stvaraju osećaj sitosti, i u manjim količinama mogu biti dragocena pomoć pri mršavljenju.
Lešnik
Svež, pečen ili mleven lešnik je zbog specifičnog ukusa omiljen sastojak mnogih jela, posebno poslastica. Sadrži vitamine E, B, folate, fosfor, mangan, bakar, kalijum, cink, kvalitetne masti i obilje antioksidantnih materija. Polifenolne komponente kojima lešnik obiluje dovode do sniženja holesterola u krvi i smanjuju inflamaciju. Poput badema, potpomažu sniženje krvnog pritiska. Da bi se dobio maksimum korisnih nutrijenata iz lešnika, najbolje je ih je koristiti nepečene.
Kikiriki
Iako tehnički kikiriki pripada mahunarkama, zbog osobina i načina na koji se koristi često se nađe u društvu jezgrastog voća. Zbog visokog sadržaja masti koji ide i do 56% kikiriki se koristi i kao sirovina za dobijanje ulja. Masne kiseline koje preovlađuju su mononezasićene (oleinska kiselina) i polinezasićene. Kikiriki je dobar biljni izvor proteina koji čine i do 30% kalorijske vrednosti, dok je učešće ugljenih hidrata nisko i ovakav sastav kikiriki čini namirnicom sa niskim glikemijskim indeksom pogodnom za dijabetičare. Konzumacija kikirikija može da smanji mogućnost pojave kamenca u žuči.
Indijski orah
Seme indijskog oraha raste na voću koje se zove indijska jabuka i to tako što svaki plod ima po jednu semenku koja raste sa donje strane ploda, dajući biljci specifičan i prepoznatljiv izgled. Ima niži sadržaj vlakana, ali je bogat drugim hranljivim materijama i to vitaminima K, E, vitaminom B6, a od minerala sadrži bakar, fosfor, cink, magnezijum, gvožđe i selen. Ovakav sastav povoljno utiče na zdravlje kardiovaskularnog i imunog sistema, a koristan je i za zdravlje kostiju, dok lutein i zeaksantin iz indijskog oraha štite zdravlje očiju.
Suve kajsije i suvo grožđe
Sušeno voće je voće iz kojega je procesom sušenja uklonjena gotovo sva voda. Bogato je vlaknima, mineralima, vitaminima i antioksidansima, posebno polifenolima koji se dovode u vezu sa boljim protokom krvi i smanjenim rizikom od pojave mnogih oboljenja. Kako imaju nizak sadržaj vode njihova trajnost je daleko duža nego trajnost svežeg voća, pri čemu treba imati u vidu da je u suvom voću povišen sadržaj šećera, pa je prilikom konzumacije poželjno voditi računa o količini.
- Sušene kajsije obiluju rastvorljivim vlaknima koja imaju povoljan uticaj na snižavanje holesterola u krvi. Sadrže beta karotene i druge antioksidanse koji štite od oštećenja nastalih usled dejstva slobodnih radikala. Dobar su izvor kalijuma.
- Suvo grožđe je dobar izvor vlakana, gvožđa, kalcijuma i bora. Iako suvo grožđe, kao i ostalo suvo voće sadrži veću koncentraciju prirodnih šećera, studije su pokazale da štite zdravlje desni i zuba zahvaljujući fitihemikalijama koje ispoljavaju antimikrobno dejstvo.
Kesten
Veoma je specifičan. Mogao bi se svrstati u suvo voće, a u poređenju sa jezgrastim voćem ima mnogo niži sadržaj masti, te i nižu kalorijsku vrednost - u poređenju sa orasima sadrži dvostruko manje kalorija. Po sastavu bi se mogao uporediti sa žitaricama jer je bogat skrobom, a u pitanju je vrsta skroba koja se lako vari. Bogat je vlaknima, sadrži kalijum, fosfor, male količine gvožđa, vitamin B2 i vitamin E. Kesten se preporučuje osobama sa hroničnim reumatizmom, povoljno utiče na nervni sistem, sistem za varenje, jača kosti i podiže nivo energije.