Ukoliko želite da imate kontrolu nad veličinom porcije, ali vam je merenje hrane i računanje kalorija zamorno, kao mernu jedinicu iskoristite svoje šake.
Jednostavno je - vaše ruke su uvek sa vama, gde god da idete – bilo da ste u hotelu, u gostima, na poslovnom ručku. Ovaj način merenja hrane će vam pomoći u bilo kojoj situaciji u kojoj ne možete da procenite koliko je hrane dovoljno, ali ne i previše. Vaše ruke su proporcionalne vašem telu. Osobama krupnije građe potrebno je više hrane i obrnuto, pa je ovo praktičan način za kontrolu porcija. Uvek se računa namirnica koja se stavlja na tanjir, dakle spremna za jelo.
Izračunajte veličinu porcije
DLAN –porcija proteina - 85-115 g pripremljenog mesa ili tofu sira
STISNUTA PESNICA –1 šolja neskrobnog povrća - paradajz, paprika, karfiol, brokoli, kupus
DVE SPOJENE ŠAKE –zeleno lisnato povrće -zelena salata, spanać, rukola, kelj
VRH PRSTA –masnoće–1 kašičica ulja, putera ili majoneza
SKUPLJENA ŠAKA –ostali ugljeni hidrati - 100-130 g žitarica ili mahunarki, 1 voćka srednje veličine, 1 krompir srednje veličine.
PALAC – 2 kašike tvrdog, zrelog sira ili biljnog putera
Na osnovu ilustracija koje predstavljaju jednu porciju, možete okvirno planirati količinu hrane za svoj obrok. To će biti 1-2 porcije proteina, 1-2 porcije neskrobnog povrća ili zelenog lisnatog povrća, 1-2 porcije namirnica sa ugljenim hidratima i 1-2 porcije masnoće. Jedna šaka orašastih plodova ili semenki u toku dana je dovoljna. Navedena mera je samo početna tačka koja se prilagođava individualnim potrebama. Muškarcima će trebati više hrane nego ženama, mlađim osobama više nego starijim, fizički aktivnim treba više nego osobama koje veći deo dana provedu sedeći.
Prilagodite količinu hrane vašim potrebama
Ukoliko ste organizovali obrok na ovaj način, a i dalje ste gladni, dodajte nešto više hrane. Ako zaključite da vam je mnogo, smanjite porcije. Kada jednom ustanovite veličinu porcije koja vam odgovara i utvrdite na koji način merite pojedine vrste namirnica uz pomoć šake, redovno se pridržavajte tih mera i biće vam mnogo lakše da odredite koliko hrane sa pune trpeze ispred vas stavljate na svoj tanjir. Potrebno je samo na početku uložiti malo truda dok ne savladate veličinu porcija.
Ako vam se učini da je ovaj pristup nedovoljno pouzdan, prihvatite ga kao eksperiment. Oslobodiće vas pritiska da treba da napravite savršen izbor. Pokušajte dve nedelje i vidite kako funkcioniše za vas. Možda ćete otkriti da je jednostavna metoda određivanja porcije uz pomoć šake odličan način na koji kontrolišete unos hrane.