U našim prodavnicama možete pronaći stareno juneće meso i često dobijamo pitanje od potrošača u čemu se ono razlikuje od klasičnog junećeg mesa.
Koja je razlika između klasičnog i starenog junećeg mesa?
Stareno juneće meso se dobija posebnim postupkom suvog zrenja u trajanju od jedne do pet nedelja u strogo kontrolisanim uslovima. Dve osnovne karakteristike koje odvajaju ovu vrstu mesa jesu poseban ukus kojim se stejk odlikuje i mekoća mesa. Tokom procesa zrenja usled dejstva enzima razlažu se tvrda mišićna vlakna i vezivna tkiva, pa je meso dobijeno na ovaj način mekše nego sveži stejk. Karakteriše ga i gubitak tečnosti, pa ovo meso može da izgubi i do 30% svoje zapremine. Mnogobrojni procesi koji se odvijaju tokom zrenja doprinose jedinstvenom ukusu koji je pravi izazov za ljubitelje dobrog zalogaja.
Milica Nikitović
Nutricionista – dijetetičar
IDEA Organic
Patrijarha Varnave 24, Beograd