Srbija je zemlja šljiva, a baš one se nalaze na vrhu liste najjačih antioksidanasa, barem kada je reč o voću. Postoji 140 vrsta šljiva, a sve su bogate ugljikohidratima, imaju nizak nivo masnoća i kalorija, pune su vitamina A, C i E, kalcijuma, magnezijuma, vlakana i kalijuma.
Jedna šljiva sadrži 84 odsto vode, 0,6 odsto proteina, 10 odsto ugljenih hidrata, 2,1 grama vlakana. Pored toga, imaju nizak nivo masnoća i kalorija.
Nutricionisti zdravima preporučuju pet do šest šljiva tri do četiri puta nedeljno, a dijabetičarima znatno manje, zavisno od trenutnog nivoa šećera u krvi.
Odabir i čuvanje šljiva
Ako želite da kupite zrele šljive birajte plodove koji su na pritisak blago mekani.
Možete kupiti i one koji nisu sasvim dozreli kako biste ih duže održali. Međutim, u tom slučaju pripazite jer suviše nezreli plodovi neće razviti dobar ukus i teksturu.
Kvalitetne plodove prepoznaćete po bogatoj boji i zdravom izgledu kožice.
Šljive koje još nisu sasvim dozrele ostavite u papirnoj kesi na sobnoj temperaturi.
Zrele plodove čuvajte u frižideru nekoliko dana.