Smootie-ji, pizze sa podlogom od karfiola ili žitarica, đumbir u svim oblicima i jelima, maka kao zamena za čaj samo su deo najvećih prehrambenih trendova 2017. godine. Prenoseći ove zdrave navike i recepte u novu godinu, vreme je da se upoznate i sa nekim novitetima koji će obeležiti 2018. godinu.
Očekuje se da će ova godina doneti veliki gastronomski pomak svesti prema zdravijem i ekološki osvešćenijem hedonizmu. Pojam “superhrane” je polako, ali sigurno ušao u naše živote, pa su tako svi čuli za chia semenke ili algu spirulina, a u 2018. godini neke nove stvari će biti popularne, google-ane i tražene u prodavnicama. Saznajte šta je to!
Superprahovi lekovitih jestivih biljki nisu ništa novo, ali ove godine iz kategorije superhrane mogli bi preći u ozbiljnu gastronomiju. Maca, matcha i kakao predvode trend. Visoka hranjivost i komplikovani ukusi ovih prahova prirodno su zanimljivi šefovima kuhinja i mogu se koristiti u svim teksturama.
Zavladaće i trend korišćenja cele namirnice od korena do vrha. Pripremite se za isprobavanje poslastica od korena brokolija i karfiola, pečenja cele šargarepe u pećnici ili isprobavanja kore voća i povrća.
Jačaće i uticaj arapske kuhinje. U njihovoj kuhinji dominiraju vrlo raznolika i ukusna, krepka i slatka jela koja se temelje na žitaricama - prosu, pšenici i prerađenoj pšenici bulguru i npr. kus-kusu. Omiljeni su sočivo, slanutak i različito povrće, voće - urme, smokve, suvo grožđe i orašasti plodovi - bademi, pistaći, orasi i pinjoli. Sva jela su slana i začinjena, pa su u upotrebi brojni orijentalni začini - šafran, čili, kurkuma, menta, korijander, kardamom, kumin, cimet, kajenski papar i njihove mešavine poput karija i paste od čilija.
Zavladaće i tzv. funkcionalne pečurke. Reč je o posebnim vrstama pečurki koje su se koristile uglavnom u alternativnoj medicini. Novost je to što ove pečurke naveliko ulaze u gastronomiju, ne samo kao dobrodošao nutricionistički dodatak, nego kao nositelji novih zemljanih, kremastih i tostiranih ukusa koji stvaraju izvrsne kombinacije s drugim namirnicama.
Iako je jestivo cveće hit već neko vreme u vrhunskim svetskim restoranima, stručnjaci predviđaju da će se ono naći i na stolovima ljudi u njihovim kućnim kulinarskim igrama tokom 2018. godine. To će biti posebno vidljivo na primeru različitih napitaka – od kafe sa lavandom, preko čajeva sa cvetom hibiskusa do raznih drugih bezalkoholnih napitaka oplemenjenih jestivim laticama.
Za dodatne zdrave recepte i savete, pratite nas na Instagramu ili Facebooku.