Zima nas je počastila praznicima, a mi smo se tokom praznika lepo počastili za bogatim trpezama. I sva ona zimska jela, koliko god da su nam izgledala privlačno za hladnih dana, sada postaju teška i radije ih preskačemo, nego biramo za sledeći obrok. Boje koje se smenjuju napolju sada traže da odgovorimo bojama sa svojih tanjira, pa je proleće vreme kada se sveža hrana vraća na velika vrata. Sveže voće i povrće, klice i mlade biljčice iznikle iz njih su puni života koji će uneti novu živost u naše ćelije.
Zbog toga u ove rane prolećne dane prednost treba dati zelenoj salati, rukoli, cvekli, karfiolu, brokoliju, kupusu, mladom luku. Ove namirnice pomoći će jetri da svoj posao obavlja što bolje, čemu će dodatno doprineti hrana bogata hlorofilom kao što su kelj, peršun, trava od pšenice i ječma, spirulina.
Najnežniji detoks koji sebi možemo priuštiti tokom proleća je upravo onaj koji obiluje svežom hranom, a šta može prijati više od svežeg voća, kad su nam na raspolaganju jagode, trešnje, višnje, maline, kupine.
Za kuvane obroke tu su amarant, kinoa, heljda, proso, sočivo, pirinač, posnija mesa i riba.
Kombinacija je mnogo, samo treba odabrati onu koja nam odgovara.