Ljubav prema vinu, svoja iskustva sa ovom slatkom poezijom u boci kao i utiske o vinima koje predstavljamo u novom Katalogu vina 3 sa nama deli Đurđa Katić - dipl. ing. tehnologije, strastvena ljubiteljka vina i vrsna somelijerka.
Za nama prevrtljivo leto, više kiše nego sunca, čini se kao da nije ni počelo, a jesen nam se već umiljava.
Sa krajem leta i početkom jeseni kreće radost početka berbe i stvaranje vina podneblja. Godina 2014. donela nam je mnogo izazova i neizvesnosti, dosta neprospavanih noći i strepnje šta će ostati u vinogradima. Borba sa velikom količinom padavina, gradom, plesnima i bolestima vinove loze obeležila je ovu godinu. Sada se polagao test znanja, iskustva, brzine i svih mogućih i nemogućih veština vinogradarstva.
Koliko god da je teško, prvi dan berbe uvek donosi radost. Okuplja se porodica, prijatelji, komšije i s pesmom ulaze u vinograd. Berbi se raduje. Gumene čizme, rukavice i naoštrene makaze osnovni su alati bez kojih se ne može. U vinograd se ulazi sa prvim zracima sunca, svako uzima svoj red i uz šale i doskočice iz prethodnih berbi ili vrućih seoskih šuškanja vreme prosto proleti.
Težak je to rad, ali je uvek dobra atmosfera pa dan proleti za čas. Međ’ beračima uvek ima onaj jedan, najglasniji i najšaljiviji koji vodi glavnu reč i održava elan, uglavnom najstariji, a sklon ženskom društvu, koji zna sve o svakome i ni jedan trač ga ne mimoilazi. Po završetku berbe organizuje se druženje uz kotlić, roštilj ili sač čije zalogaje u stopu prate gutljaji vina – onih preostalih iz prethodne berbe. A uz dobru hranu i pravo vino lako se stiču i nova prijateljstva, učvršćuju stara, a rađa se i po neka simpatija...
Kada se svi utisci saberu – berba grožđa čini se da bi trebalo da bude jedan od najtraženijih poslova danas... Šalu na stranu. Da bude jasnije kako izgleda ceo put koje grožđe pređeod vinograda do buteljke pogledajte na slici pored.