Salata sa sardinama
Potrebno je:
- 2 konzerve Adria mare sardina
- 3 srednje glavice luka (izrezanog na kolutove)
- 1/2 kg graška iz konzerve
- 4 paradajza izrezana na kriške
- 1 zelena paprika babura (očišćena i izrezana na rezance)
- 5 do 6 maslina
- so i biber po želji
- 2 tvrdo kuvana jaja (očišćena i izrezana na kolutove).
Priprema:
Sve sastojke zajedno izmešati i servirati kao dodatak jelu ili hladno predjelo.
Italijanska salata od sardina i krompira
Potrebno je:
- 250 gr integralnog pirinča,
- 2 kisela krastavca,
- 1 paprika,
- 5 konzerva Adria mare sardina,
- šaka crnih maslina,
- 1 šoljica + kašičica ulja,
- 5 paradajza,
- kašika kapra,
- kašičica majorana,
- kašičica majčine dušice,
- 3 čena belog luka,
- sok od 2 limuna,
- šolja posnog majoneza,
- zelena salata,
- biber,
- so.
Priprema:
Integralni pirinač obariti u slanoj vodi sa 1 kašičicom ulja.
Procediti ga, poprskati hladnom vodom i pustiti da se ohladi.
Krastavčiće iseći na kolutiće, a papriku i paradajz na kockice.
Ribu ocediti od ulja, zatim ribu iseckati na komadiće pa promešati sve sastojke.
Napraviti marinat od ulja, belog luka, limunovog soka i začina, pa preliti salatu.
Salatu servirati na listovima zelene salate, prelivenu posnim majonezom i dekorisanu maslinama.
Špagete sa sardinama
Potrebno je:
- 400 g spageta
- 2 konzerve Adria mare sardina
- 200 ml paradajz sosa
- 1glavica luka
- so, biber
- maslinovo ulje
Priprema:
Špagete skuvati u slanoj vodi.
Na maslinovom ulju proprziti glavicu sitno seckanog luka. Kad omekša dodati paradajz sos, posoliti, pobiberiti, dodati sardine i isceđene špagete.