• Idi na sadržaj
Najbliža IDEA prodavnica? Odmah iza ugla
0800 101 202 Besplatni info telefon
Internet prodavnica online.idea.rs

Idea Idea Idea

Pretraga:
  • Internet prodavnica
  • Pretraživanje:
  • Naslovna
  • Akcije
    • Super dani
    • Katalozi
  • Aktuelno
    • Vredno je zajedno
    • Ukusi moga kraja
    • Super kartica
    • Svet vina
    • MEStO za sve
    • Naša adresa
  • Novosti
  • Prodavnice
    • Beograd
    • Novi Sad
    • Niš
    • Cela Srbija
    • Ribarnice
    • Pametne prese
    • Non-stop otvoreno
    • Otvoreno do ponoći
  • Zaposlenje
  • O Idei
    • Novosti
    • Kontakt
    • Usluge kupcima
      • Načini plaćanja
      • Super Kartica
      • Dostava do vaših vrata
      • IDEA newsletter
      • Poklon kartica
      • Kontakt centar
      • Prijavljivanje neetičkog ponašanja
    • Naši brendovi
      • Liste o sastavu za detergente
    • IDEA Organic
      • Lokacije
      • Recepti
      • Blog
      • Novosti
      • Akcije
      • Reciklaža limenki
  • Super kartica
  • 0800 101 202 Besplatni info telefon

  • Naslovna
  • Akcije
      • Super dani
      Katalozi
      Specijal škole
      od 14.08.2025. do 13.09.2025.
      Naj naj ponuda za vaš dom
      od 28.08.2025. do 23.09.2025.
      Vredno je zajedno
      od 01.09.2025. do 17.09.2025.
      Specijal škole
  • Aktuelno
    • Vredno je zajedno
      Vredno je zajedno
      Ukusi moga kraja
      Ukusi moga kraja
      Super kartica
      Super kartica
      Svet vina
      Svet vina
      MEStO za sve
      MEStO za sve
      Naša adresa
      Naša adresa
  • Novosti
  • Prodavnice
    • Beograd
      Beograd
      Novi Sad
      Novi Sad
      Niš
      Niš
      Cela Srbija
      Cela Srbija
      Ribarnice
      Ribarnice
      Pametne prese
      Pametne prese
      Non-stop otvoreno
      Non-stop otvoreno
      Otvoreno do ponoći
      Otvoreno do ponoći
  • Zaposlenje
  • O Idei
      • Novosti
      • Kontakt
      Usluge kupcima
      Načini plaćanja
      Super Kartica
      Dostava do vaših vrata
      IDEA newsletter
      Poklon kartica
      Kontakt centar
      Prijavljivanje neetičkog ponašanja
      Naši brendovi
      Liste o sastavu za detergente
      IDEA Organic
      Lokacije
      Recepti
      Blog
      Novosti
      Akcije
      Reciklaža limenki
  • Super kartica
  • Naslovna
  • Lokacije
  • Recepti
  • Blog
  • Novosti
  • Akcije
  • Reciklaža limenki
  • Naslovna
  • Lokacije
  • Recepti
  • Blog
  • Novosti
  • Akcije
  • Reciklaža limenki
Koji su najzdraviji načini pripreme hrane?

Koji su najzdraviji načini pripreme hrane?

31.07.2019.

Hrana se može pripremati na više načina, neke treba češće primenjivati, a pojedine retko  ili ih  izbegavati!

Kuvanje

Povrće ako je moguće treba kuvati celo, neljušteno (krompir, cvekla). Ukoliko je povrće krupnije isečeno, manji je gubitak hranljivih sastojaka.

Povrće se kuva u što manje vode, ali se ono stavlja tek kada voda provri, tada je gubitak hranivih materija najmanji. Izuzetak čine leguminoze (pasulj, sočivo, grašak), koji se stavljaju u hladnu vodu i kuvaju.

Svo povrće, osim zelenog, se kuva u poklopljenom sudu, da bi se hranljive supstance, koje ispare iz povrća, ponovo vratile u vodu. Kuvano povrće treba da bude mekano i pomalo hrskavo. Prilikom kuvanja mesa, meso treba da bude potpuno potopljeno u vodi, a sud poklopljen.

Kuvanje u pari

Hrana pripremljena na ovaj nacin spada u najzdravije jer zadržava svoja hranljiva svojstva. Može se pripremati u posebnom posuđu, a može se postaviti rešetka na lonac u kom vri voda. Na pari se kuvaju namirnice koje u sebi sadrže dosta vode (spanać, mladi kupus, mladi grašak, šargarepa i sl.), mlado meso i sl. Gubitak hranjivih materija u kuvanju na pari je manji od kuvanja u vodi.

Dinstanje

Najčešće se dinstaju mlado povrće, riba i meso. Prvo se namirnice zapeku na malo masnoće, a potom se dospe voda i poklopi se poklopcem. Dinstanje se vrši na umerenoj temperaturi, da namirnice ne zagore. Namirnice su veoma ukusne, a gubitak hranjivih materija nije znatan.

Dinstanje povremeno primenjivati!

Pečenje

Pečenje je odličan način za pripremu mesa, povrća i ribe jer se hrana termički obrađuje pomoću suvog vrelog vazduha. Hrana se peče u sopstvenom soku i zadržava prirodan ukus. Posudu treba poklopiti. Najčešće se peče mlado meso, riba, povrće (paprika, krompir isl), voće i razne vrste testa. Pečena hrana može izazavati nadražaj organa za varenje kod osetljivih osoba.

Grilovanje

Najčešće se griluju meso, riba i neke vrste povrća. Unutrašnjost namirnice kod grilovanja je veoma kvalitetna, sočna i ukusna, dok je sama pokorica teško svarljiva. Ovo je cenjen način pripreme namirnica u ishrani jer se zadrzava više vitamina i minerala.

Koristiti elektricni rostilj.

Prženje

Najlošiji način pripreme hrane je prženje, a posebno se ne preporučuje prženje u dubokoj masnoći. Ovaj način pripreme posebno treba izbegavati u ishrani dece, jer je ovo najneprihvatljivija metoda sa aspekta svarljivosti namirnica.

Snežana Đukić
nutricionista-dijetetičar
Patrijarha Varnave 24

Idea

Prijavite se na newsletter

O Idei
Novosti
Kontakt
Etički kodeks
Kodeks poslovnog ponašanja dobavljača
Prodavnice
Najbliža Idea prodavnica
Informacije za kupce
Načini plaćanja
Dostava
Uslovi i pravila
Obaveštenje o privatnosti
0800 101 202 Besplatni info telefon

Copyright IDEA marketi d.o.o. 2025 2025. Sva prava su zadržana.