Sastojci
- 2 šolje brašna od spelte
- 3/4 šolje kakao Praha
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1 kašičica soli
- 1 šolja naseckane tamne čokolade
- 1/3 šolje smeđeg šećera
- ½ šolje pirea od kuvane jabuke ili izgnječene banana
- 1/2 šolje putera od badema
- 2 kašičice vanila ekstrakta
- 1,5 šolja vode
Za fil:
- 1 konzerva kokosovog mleka
- 1/4 šolje kakao Praha
- 2 kašike smeđeg šećera
Priprema recepta
Zagrejte rernu na 180°C. Pomešajte brašno, kakao prah, prašak za pecivo, so, naseckanu čokoladu i zaslađivač po izboru. U drugoj posudi izmešajte puter od badema (ako se teško meša blago ga zagrejte), pire od jabuke (umesto njega možete upotrebiti jogurt), vodu i vanilu. Spojte suve i tečne sastojke pa kad ih dobro izmešate sipajte smesu u okrugli pleh za tortu i pecite oko 25 minuta, dok kora ne naraste, a čačkalica kojom probate da li je testo pečeno ne bude suva kad je izvadite.
Za fil: ostavite konzervu kokosovog mleka preko noći u frižideru, pa sutradan uzmite samo deo koji je očvrsnuo. Prebaciite u posudu za miksanje, dodajte kakao prah i zaslađivač i sve izmiksajte. Pečenu koru podelite na dva dela i filujte tortu.
Ovde možete pripremiti bilo koji fil koji vam se dopada, ili jednostavno premazati tortu puterom od kokosa.