Sastojci

  • 450g mlevene junetine
  • 2 tikvice srednje veličine
  • 125g crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 3 paradajza
  • 150g šampinjona
  • 1/2 kockice za pileći bujon
  • 50g narendane mocarele
  • 1 kašičica paprike
  • 1 kašičica suvog bosiljka
  • 1 kašičica mlevene paprike
  • so i biber
Lazanja sa tikvicama

Priprema recepta

Tikvice isecite uzduž na vrlo tanke kriške. Ako imate nožić za žilijen, možete upotrebiti njega. Lagano posolite i ostavite desetak minuta da se izdvoji tečnost, uklonite ubrusom višak tečnosti pa ih zatim na visokoj temperaturi pecite u pećnici kratko, oko 3 minuta.

Paradajz kratko prokuvajte, pa ogulite. Iseckajte crni i beli luk, oguljen paradajz i šampinjone. U dubljoj posudi koju ste podmazali uljem kratko propržite crni i beli luk, oko minut, pa dodajte paradajz i šampinjone i sotirajte još 4 minuta, zatim prebacite povrće u drugu posudu. U istu posudu u kojoj ste pripremali povrće sada stavite mleveno meso i papriku, pa dinstajte dok ne postane smeđe. Dodajte nazad povrće, bujon od piletine i ostale začine, pa ostavite da krčka oko pola sata na niskoj temperaturi.

U međuvremenu zagrejte rernu na 190°C. 1/3 pripremljenih tikvica poređajte na dno podmazanog pleha za lazanju, pa preko toga stavite 1/3 mesa sa povrćem i tako ređajte dok ne potrošite tikvice i meso. Pospite rendanom mocarelom i pecite 35 minuta. Pre serviranja ostavite lazanju da se ohladi desetak minuta.

Ova low-carb lazanja zahteva nešto dužu pripremu, ali je vredna truda!