Sastojci
- 450g mlevene junetine
- 2 tikvice srednje veličine
- 125g crnog luka
- 2 čena belog luka
- 3 paradajza
- 150g šampinjona
- 1/2 kockice za pileći bujon
- 50g narendane mocarele
- 1 kašičica paprike
- 1 kašičica suvog bosiljka
- 1 kašičica mlevene paprike
- so i biber
Priprema recepta
Tikvice isecite uzduž na vrlo tanke kriške. Ako imate nožić za žilijen, možete upotrebiti njega. Lagano posolite i ostavite desetak minuta da se izdvoji tečnost, uklonite ubrusom višak tečnosti pa ih zatim na visokoj temperaturi pecite u pećnici kratko, oko 3 minuta.
Paradajz kratko prokuvajte, pa ogulite. Iseckajte crni i beli luk, oguljen paradajz i šampinjone. U dubljoj posudi koju ste podmazali uljem kratko propržite crni i beli luk, oko minut, pa dodajte paradajz i šampinjone i sotirajte još 4 minuta, zatim prebacite povrće u drugu posudu. U istu posudu u kojoj ste pripremali povrće sada stavite mleveno meso i papriku, pa dinstajte dok ne postane smeđe. Dodajte nazad povrće, bujon od piletine i ostale začine, pa ostavite da krčka oko pola sata na niskoj temperaturi.
U međuvremenu zagrejte rernu na 190°C. 1/3 pripremljenih tikvica poređajte na dno podmazanog pleha za lazanju, pa preko toga stavite 1/3 mesa sa povrćem i tako ređajte dok ne potrošite tikvice i meso. Pospite rendanom mocarelom i pecite 35 minuta. Pre serviranja ostavite lazanju da se ohladi desetak minuta.
Ova low-carb lazanja zahteva nešto dužu pripremu, ali je vredna truda!