Sastojci

  • 900 g brokolija
  • 1 limun
  • 1 glavica belog luka
  • Ekstra devičansko maslinovo ulje
  • Kašika seckanog peršuna (po želji)
  • Malo meda
Brokoli u sosu od pečenog limuna i belog luka

Priprema recepta

Zagrejte rernu na 220°C. Limun presecite na pola. Glavicu belog luka presecite pri vrhu kako bi presek svakog češnja bio vidljiv. U pleh stavite kašiku maslinovog ulja, pa limun uvaljajte u ulje, posolite i složite u pleh. Beli luk upakujte u aluminijumsku foliju sa malo maslinovog ulja, pa ga smestite u isti pleh i sve pecite 25 minuta. Pripremite brokoli: operite, osušite, pa razdvojte na cvetiće, posolite i pospite sa 2 kašike maslinovog ulja.  Nakon 25 minuta i njega dodajte u pleh i sve zajedno pecite još 20 minuta dok brokoli ne dobije lepu boju. Nakon ukupno 45 minuta izvadite pleh iz rerne i ostavite da se limun i beli luk malo prohlade, pa istisnite sadržaj belog luka, iscedite pečeni limun i dodajte limunov sok ako ga je ostalo u plehu. Dodajte kašiku maslinovog ulja, so i biber pa dobro izmešajte sos i prelijte preko brokolija. Poslužite dok je povrće još toplo.

Možete u istom plehu da ispečete više limuna i belog luka, pa da pripremljen sos ostavite za neka druga jela.