Božić je lep i svečan dan kada se okupljamo za trpezom u krugu najmilijih. Tog dana je trpeza bogatija i svi se trude da na sto pored pečenice i česnice stave što više ukusnih jela.
Pored toga što smo se potrudili da obrok za svoje najbliže bude ukusan, trebalo bi da vodimo računa i o načinu pripreme i izboru namirnica. Iako ne deluje moguće, praznična trpeza zaista može da bude zdrava. Nakon 40 dana posta obavezno je mrsna. Treba da se sastoji od supe (čorbe, potaža), mršavog mesa, većeg broja različito pripremljenih salata od sirovog povrća sa dodatkom sirovih semenki začinjenih limunom i malom količinom hladno ceđenog ulja. Preliv za salatu možete praviti od senfa, meda i malo badema. Ovo može biti dobra alternativa za jake i kalorične prelive poput majoneza i drugih preliva ovog tipa. Po želji možete da stavite i malo prepečenog susama. Za pripremu poslastica možete koristiti prirodne zaslađivače kao što su sirup od agave, med, kokosov sirup, kokosov šećer, eritritol. Umanjiće se kalorijska vrednost kolača i doprineće se zdravijoj prazničnoj trpezi. Uz meso možete da pripremite grilovano povrće, na malo maslinovog ulja prodinstajte tikvice, kelerabu, papriku, patlidžan, šargarepu i sve začinite sa svežim peršunom i ruzmarinom. Uz svako jelo trebalo bi služiti što više salate. Kada je reč o načinu pripreme hrane, koristite pečenje, dinstanje, kuvanje ili blanširanje.