Informacije koje bi trebalo da znate ukoliko se opredelite za ovaj način ishrane:
- Mora se voditi računa o vremenu obroka kao i razmaku između njih. Razmak između obroka ne bi trebao da bude kraći od tri sata.
- Nema brojanja kalorija
- Neophodno je da imamo tri glavna obroka. Doručak nikako ne bi trebao da se preskače. To je najbitniji obrok u konceptu hrono ishrane.
- Grickanje između obroka je zabranjeno
- Važno je pravilno kombinovati namirnice
- Trebalo bi da se unose namirnice sa niskim glikemijskim indeksom.
- Za unos voća i dozvoljenih slatkiša postoji tačno predviđena satnica od 16 do 18h, između ručka i večere,nikako ujutru i nikako odmah nakon jela. Unos slatkiša i voća je zabranjen u fazi restrikcije.
- Doručak bi trebao da bude obilniji i najkasnije do 10h. Za doručak se preporučuju masti, belančevine i spori šećeri, odnosno žitarice, jer je ujutru najefikasnije metabolisanje masnih namirnica. Masnoće u doručku sintetišu dobar holesterol.
- Za ručak je idealan unos belančevina životinjskog ili biljnog porekla i povrće. Meso i riba su odličan izbor za ručak, ali je meso moguće i zameniti proteinima iz povrća, poput mahunarki kao što su pasulj, boranija, sočivo.
- Kafa se ne preporučuje pre jela. Preporuka je da se umesto kafe ujutru popije čaša mlake vode sa limunom.
- Kravlje mleko je zabranjeno
- Preporuka za hrono večeru jesu obroci koje sadrže namirnice bogate proteinima, poput piletine, belanaca, ćuretine, bele ribe ili pečurki.