Iako je u toku posta zabranjenjo jesti meso, mlečne proizvode i jaja, u postu na ulju dozovoljeni su riba i biljna ulja. Dok post na vodi podrazumeva isključivanje i ovih naminica. Ukoliko se odlučite za ovu drugu varijantu, da biste organizmu obezbedili dovoljno masti i proteina, jedite mahunarke i orašaste plodove. Balansirajte vaše glavne obroke pomoću biljnih proteina.
Skuvajte sočivo, pasulj, leblebiju, grašak i boraniju. Uz njih servirajte integralne žitarice poput integralnog pirinča, prosa, amaranta, heljde, kinoe i drugih. Trudite se da jedete povrće i voće, kako sveže tako i u obliku salata i termički obrađeno. Od ulja za salate vam preporučujem ekstradevičansko maslinovo, bundevino i svetlo susamovo ulje. Možete konzumirati i suncokretove, bundevine i čia semenke. Umesto mlečnih proizvoda životinjskog porekla koristite biljne napitke.
Da bi posna trpeza bila raznovrsna potrebno je malo mašte i truda i možemo napraviti fantastičan posni meni. U našim Organic prodavnicama obezbedili smo odličnu ponudu posnih proizvoda kako bi vam olakšali pripremu posne i prvenstveno zdrave hrane.
Mi ćemo vas sa nekoliko recepata inspirisati da napravite savršenu posnu trpezu.
U danima kada se jede riba, orada i brancin su logičan izbor za ručak ili večeru.
Organska orada i brancin koju imamo u ponudi je jedna od najkvalitetnijih na tržištu. Riba je čista, ispravno hranjena, iz vode odmah smeštena u led, perfektno pakovana i transpotovana.
Bela morska riba je protein koji se lako vari, ima malo kalorija i izvanredan ukus. Kada se govori o upotrebi ribe u ishrani, ona spada u jedan od najzdravijih proizvoda. Ono što je čini zdravom je hemijski sastav. Sadrži sve esencijalne aminokiseline, odnosno, njihov veliki procenat i jednu od najznačajnijih stvari, a to su masne kiseline. Riblje meso sadrži negde oko 80% nezasićenih masti, a 20% zasićenih. Nezasićne masti imaju veoma povoljan uticaj na zdravlje ljudi, na kardiovaskularne bolesti, na srce, mozak, ali i na sve ostale vitalne funkcije i zbog toga se treba naći na vašem jelovniku dva do tri puta nedeljno.
Najbolja priprema brancina i orade je na žaru ili pečenje, jer kada se prži oksidiraju nezasićene masne kiseline.