Leto je idealno vreme za čišćenje organizma od nakupljenih toksina. Podaci govore da je u našu svakodnevicu u poslednjem veku uvedeno blizu 100.000 hemikalija i mnoge od njih mogu završiti u našem organizmu. Iako je ljudsko telo osposobljeno da se sa toksinima izbori, ipak su ti kapaciteti ograničeni, što može značajno uticati na zdravlje.
Kako postoji mnoštvo raznih metoda detoksikacije, važno je reći da drastičnije opcije uvek treba sprovoditi pod nadzorom stručnog lica, jer teško možemo pretpostaviti do koje mere je telo opeterećeno toksinima, a kada jednom počnu da se oslobađaju i teku krvotokom mogu dovesti do mnogih neželjenih efekata.
Zbog toga je najbezbednija varijanta ishrana koja sadrži mnogo svežeg voća i povrća sa mnoštvom fitonutrijenata izuzetno važnih u procesu oslobađanja organizma od toksičnog opterećenja. Navešćemo neke od njih.
Flavonoidi se nalaze u peršunu, crnom luku, listovima korijandera, jabukama, pomorandžama, borovnicama. Vezuju teške metale i olakšavaju njihovo uklanjanje putem urina.
Takođe smanjuju inflamaciju nastalu usled toksičnog opterećenja. Kako biste povećali unos flavonoida, jedite voće i povrće presno ili lagano kuvano, što češće. Preterano kuvanje ili obrada hrane koja sadrži flavonoide smanjuje njihovu bioiskoristivost.
Epigalokatehin-3-galat (EGCG) - EGCG aktivira stvaranje enzima koji uklanjaju uporne organske zagađivače iz tela (POPs) i pomaže da se putem prirodnih sistema kojima telo raspolaže efikasno uklone.
Snažan je antioksidans sa antiinflamatornim dejstvom. Najbogatiji izvor EGCG jeste zeleni čaj, a njegova koncentracija varira u zavisnosti od samog brenda čaja.
Da bi se od zelenog čaja dobilo najviše kada je u pitanju EGCG potrebno je da odstoji preliven vrelom vodom najmanje 5 minuta.
Kvercetin - ima ga u citrusnom voću, jabukama, crnom luku, peršunu, orašastim plodovima, čaju, borovnicama i kupinama. Skoncentrisan je u ljusci ili kori voća i povrća, pa se preporučuje upotreba organskih, neoguljenih namirnica.
Kurkumin je aktivna komponenta kurkume, jednog od najmoćnijih začina. Pripisuje joj se preko 50 lekovitih svojstava.
Ako posmatramo detoksikacijske osobine, kurkumin ima svojstvo da vezuje teške metale iz organizma i smanjuje inflamaciju usled toksičnog opterećenja.
Sumporne komponente: crni luk, beli luk, brokoli, kupus, karfiol, kelj, repa, samo su neke od namirnica sa sumpornim komponentama koje smanjuju inflamaciju i olakšavaju izbacivanje teških metala.
Beli luk je jedan od najbogatijih izvora sumpornih komponenti koje se oslobađaju seckanjem i gnječenjem ove namirnice.
Preporučuje se da beli luk nakon seckanja (ili gnječenja), a pre kuvanja odstoji desetak minuta kako bi se sačuvala dragocena svojstva.
Osim nabrojanih, postoji još čitavo obilje fitonutrijenata koji će pomoći organizmu da se izbori sa toksičnim opterećenjem i zbog toga je unos kvalitetnog voća i povrća od izuzetnog značaja.
Aloe vera
Aloe vera je najpoznatija od približno 420 vrsta biljaka iz roda aloe. Postoje različiti podaci odakle vodi poreklo, a danas je ova biljka prisutna u svim delovima sveta sa toplom klimom. Iako se od davnina koristi kao sredstvo protiv opekotina i za zarastanje rana, sada se zna da sadrži oko 75 potencijalno aktivnih komponenti koje na razne načine doprinose zdravlju. Sadrži vitamine A,C, i E, folate, enzime, kalcijum, hrom, magnezijum, mangan, antioksidanse i veoma je redak biljni izvor vitamina B12.
Brojne studije su dokazale lekovitost ove biljke. 30-90ml soka uz jelo drastično smanjuje simptome gorušice. Dve kašike soka dnevno kod ljudi sa dijabetesom mogu doprineti smanjenju nivoa šećera u krvi. Ekstrakt aloe vere je prirodna i efikasna zamena za vodice za ispiranje usta. Biljne komponente u sastavu ekstrakta sprečavaju stvaranje plaka i pomažu kod desni koje otiču i krvare.
Aloe vera je poznata i kao dragoceno kozmetičko sredstvo. Kako raste u nepovoljnim klimatskim uslovima, razvila je svojstvo da zadržava vodu u listovima, pa u kombinaciji sa komponentama koje ulaze u sastav gela odlično hidrira kožu. A kada je nega u pitanju, aloe vera gel može poslužiti i kao prajmer koji se nanosi pre podloge za šminku, zatim i kao sredstvo za uklanjanje šminke. Kada je koža glave iritirana uz prisustvo svraba i peruti, enzimi iz aloe vera gela će pomoći da se regeneriše koža oko folikula dlake. Dobro je poznato blagotvorno dejstvo aloe vera gela kod opekotina.
Zaštitne efekat aloe vera gela ispoljava se čak i kod voća i povrća - studije na paradajzu i jabukama pokazale su da usporava rast štetnh mikroorganizama kada se nanese na površinu ploda, pa se na ovaj način produžava njihova trajnost.