Organska hrana je hrana koja je uzgajana po standardima organske proizvodnje, odnosno bez upotrebe pesticida i veštačkog đubriva kada su žitarice, voće i povrće u pitanju, odnosno antibiotika ili hormona u uzgoju životinja čije se meso, ali i druge namirnice životinjskog porekla (jaja i mlečni proizvodi) koriste u ishrani.
Ipak, potrebno je znati da u uzgoju namirnica biljnog porekla mogu biti upotrebljivani pesticidi i đubrivo, ali isključivo prirodnog porekla, što je i razumljivo. Proizvodnja žitarica, voća i povrća ne bi bila održiva kada bi se u potpunosti izbacila zaštita od štetočina i drugih spoljnih faktora i došlo bi do masovnog gubitka plodova.
Za razliku od privatnog povrtarstva, organska proizvodnja je regulisana zakonom.To znači da je neophodno da proizvođači hrane steknu posebnu certifikaciju za organsku proizvodnju, kako bi uopšte bili u mogućnosti da plasiraju svoje proizvode kao organske. Sa zakonske tačke gledišta, organska hrana je hrana proizvedena pod uslovima koji su usklađeni sa standardima propisanim na državnom ili međunarodnom nivou.
Suština zakonske regulative kada je u pitanju organska proizvodnja jeste proizvodnja kvalitetnih i po ljudsko zdravlje potpuno bezbednih namirnica u skladu sa biološkim procesima u okviru prirodnih uslova za razvoj.
Svaki segment organske proizvodnje strogo je regulisan zakonom u cilju održanja harmonije proizvodnih procesa i prirodnih uslova.
Drugo jako često pitanje jeste – da li je organska hrana zdrava?
Jedan od uobičajenih mitova o organskoj hrani jeste da je to zdrava, obično bezukusna hrana, misleći se da organsku hranu čine samo žitarice. Dobra vest je da sve više ljudi shvata pravu suštinu organske proizvodnje, kao i njenu širinu i sveobuhvatnost.
Baš kao što smo pomenuli u prethodnom poglavlju, organska hrana je ona koja je uzgajana u strogo kontrolisanim prirodnim uslovima i pod oznakom može biti jabuka, paradajz, mleko, kesica čipsa, čokolada, meso, džem, sok... Dakle sveukupna pehrambena ponuda.
Ali treba imati svest o tome da to što na, recimo, kesici čipsa piše da je iz organske proizvodnje, ne znači da je on zdrav, jer čips je čips i uvek se sprema na isti način – prženjem u dubokom ulju. Ako stvari posmatramo s te strane – ne, organska hrana nije uvek zdrava, ali je organski čips daleko zdravija varijanta od neorganskog, jer ako uzmemo u obzir da je krompir od kog je on spremljen uzgajan bez štetnih hemijskih pesticida, jasno je šta je bolji izbor.
Kolači, čips, sladoled ne postaju iznenadno zdravi samo zbog činjenice da su pravljeni od organskih sastojaka, ali im oznaka ,,organsko’’ svakako daje itekakvu prednost u odnosu na iste proizvode iz komercijalne proizvodnje.
Pitanje koje se dalje nameće je da li je organska hrana zdravija od neorganske?
Ovo je tema koja deli javnost već nekoliko decenija. I dok postoje studije koje tvrde da organska hrana nije bogatija nutritivnim vrednostima od neorganske, ČINJENICA jeste da unosom organske hrane redukujete unos štetnih pesticida i hemikalija kojim neorganska hrana itekako obiluje.
Zaključak priče – Da, organska hrana svakako jeste bolji i zdraviji izbor za vas i vašu porodicu!