Kozje mleko i kozji sir spadaju u najzdravije namirnice.
To su znali i naši stari kojima su ovi sirevi bili i hrana i lek. Oni su znali da je kozji sir nezamenljiv u jačanju imuniteta i odbrani raznih upalnih procesa u organizmu. Osim toga, dokazano je da ima antikancerogeno dejstvo, zahvaljujući linolnoj kiselini.
Sirevi od kozjeg mleka imaju veliku biološku vrednost i izuzetna nutritivna svojstva. U sastavu masti kozjeg mleka nalazi se više kapronske, kaprinske i kaprilne kiseline zbog čega kozji sirevi imaju specifičan ukus i miris. Kapljice masti kod kozjeg mleka su sitnije, pa se zbog toga brže i lakše vare. Kazein (osnovni protein) kozjeg mleka, mekše je konzistencije od kravljeg i ovčijeg, što utiče na još veću svarljivost ovih sireva.
Kozji sir ima visoku nutritivnu vrednost, lakše je probavljiv, ima manje kalorija i masnoće u odnosu na druge sireve, a bogat je proteinima, kalcijumom, ima riboflavina i vitamina B2. Posebno se preporučuje u trudnoći, sportistima i osobama koje su izložene fizičkim naporima. Proteini iz proizvoda od kozjeg mleka se veoma dobro apsorbuju i direktno snabdevaju mišiće energijom i aminokiselinama, čime obezbeđuju brz oporavak mišića posle treninga ili drugih napornih aktivnosti.
Kozji sir se dobija od pasterizovanog kozjeg mleka, a da bi se proizveo kilogram ovog sira, potrebno je neuporedivo više mleka (7-10 litara) nego za istu količinu kravljeg sira, budući da kozje mleko sadrži mnogo manje masnoće. Prema naučnim istraživanjima, najbitnije je obezbediti kozama optimalne uslove za život kako bi davale kvalitetno mleko. U tom smislu, potrebno je svakoj kozi obezbediti veći životni prostor i život “bez stresa” u prirodnom okruženju. Osim toga, adekvatna ishrana koza takođe igra veoma značajnu ulogu. Potrebno je da se hrane prirodno i zdravo.
Ovaj sir se preporučuje kao zamena za meso, kao i u ishrani dece zbog obilja minerala, a naročito kalcijuma, magnezijuma i fosfora. Kozji sir sadrži i triptofan, aminokiselinu poznatu kao prirodni sedativ. Ova supstanca stimuliše lučenje serotonina, čuvenog hormona sreće, pa umesto drugih stimulansa, gricnite malo kozjeg sira. Poboljšaćete raspoloženje, utolićete glad, a nećete opteretiti organizam suvišnim mastima.
Jelena Filipović
diplomirani inženjer prehrambene tehnologije
Svetogorska 22