Sastojci
- 90 g mlevenog keksa od integralnih žitarica
- 1 kašika otopljenog kokosovog ulja ili putera
- 2+1/3 šolje grčkog jogurta
- 1/4 šolje kakao praha
- 1 kašika šećera
- 2 kašičice javorovog sirupa
- 1/2 kašičice ekstrakta od vanile
- 1 kašika zrnaca nara
- 1 kašika naseckanog kandiranog đumbira
Priprema recepta
Dobro izmešajte mleveni keks i kokosovo ulje (ili puter). Rasporedite smesu na 4 manje termostabilne činije (tako da u svaku činiju ide oko 2 kašike keksa, gornji prečnik činije je 10-12 cm) i dobro je utisnite na dno i zidove. Pecite na 200°C 8 minuta, dok keks ne postane zlatno-žut. U međuvremenu ručnim mikserom izmešajte 2 šolje grčkog jogurta, kakao, 1 kašiku šećera i 2 kašičice javorovog sirupa.
Za toping: 1/3 šolje grčkog jogurta pomešajte sa vanilom, dodajte zrnca nara i kandirani đumbir, izmešajte pa dodajte preko krema. Za dekoraciju možete dodati još poneko zrnce nara i kandirani đumbir. Ohladite u frižideru i služite.
Napomena: pečenje će pomoći da kora sa keksom bude kompaktna. Ovaj deo možete i preskočiti. U tom slučaju činije sa formiranom korom od keksa smestite u frižider na sat vremena da se kokosovo ulje ili puter stegnu, pa onda dodajte fil i toping.