Sastojci
- 1/4 šolje brašna od spelte
- 1/4 kašičice praška za pecivo
- 2 kašike mleka
- 1 kašika javorovog sirupa
- 1/4 kašičice ekstrakta od vanile
- 1 kašičica kokosovog ulja ili otopljenog putera
- 2 kašičice smeđeg šećera
- 1/4 kašičice mlevenog cimeta
Priprema recepta
Premažite unutrašnjost šolje uljem, pa dodajte i izmešajte u šolji sve sastojke osim šećera i cimeta. Ako je smesa suviše gusta, dodajte još kašiku-dve mleka. Posebno izmešajte šećer i cimet, pa pospite preko smese i blago umešajte vrhom noža sa nekoliko kružnih pokreta, tako da šećer i cimet ostanu na vrhu. Pecite u mikrotalasnoj na najvišoj temperaturi oko minut i dvadeset pet sekundi. Kako su sve mikrotalasne različite, možete krenuti sa jednim minutom, pa povećavati ukoliko je potrebno. Ovaj kolač možete peći i u rerni na 180°C 12 minuta. Pre posluženja kolač izvadite iz šolje, a umesto smeđeg šećera za toping možete iskoristiti i malo džema. Da kolač lako izvadite, upotrebite nož premazan puterom i pređite preko ivica kako biste ga odvojili od zida šolje.
Ekstra savet
Ako sastojke mešate u samoj šolji, vodite računa da brašno ne ostane na zidovima šolje, već da se sve dobro izmeša, pa će vam viljuška biti od pomoći. Šolju napunite samo do polovine, jer će tokom pečenja testo narasti. Ako kolač pečete u rerni, možete koristiti stare keramičke šolje za kafu ili čaj koje više ne upotrebljavate. Možete kolač peći i u kalupima za mafine i to tako što ćete pripremljenu smesu podeliti na 2 kalupa i u tom slučaju pečenje će trajati 2-3 minuta kraće, posebno ako se koristi metalni kalup.