Sastojci
- 200g oguljene i narendane šargarepe
- 1 kašika svežeg soka od pomorandže
- 4 jajeta
- 1/2 kašičice vanila ekstrakta
- rendana kora od jedne pomorandže
- 50g smeđeg šećera
- 170g mlevenih badema
Priprema recepta
Zagrejte rernu na 180°C. Podmažite pleh za pečenje promera 20 cm i stavite papir za pečenje. Kuvajte šargarepu na malo vode oko 15 minuta dok ne omekša. Procedite, napravite pire i dodajte sok od pomorandže. Potrebno je pola šolje ovog pirea. Umutite žumanca, vanilu i koru od pomorandže električnim mikserom i postepeno dodajte šećer dok masa ne postane veoma gusta. Dodajte pire sa šargarepom i mlevene bademe. Posebno izmiksajte belanca, dodajte ih zatim, polako mešajući, smesi sa žumancima i kad se sve dobro sjedini, prebacite u pleh za pečenje. Pecite 30 minuta, odnosno dok čačkalica koju izvučete iz testa ne ostane čista. Servirajte sa svežim voćem kao što su jagode, kupine, maline ili sa kašikom grčkog jogurta.