Sastojci
- 2 kašike mlevenog lanenog semena
- 60g mlevenih badema
- 130g brašna od celog zrna žita
- 1 kašičica praška za pecivo
- malo morske soli
- 180ml bademovog ili nekog drugog biljnog mleka
- 60g smeđeg šećera
- 1 kašičica vanila ekstrakta
- 2 kašike kokosovog ulja
- 2 kašike javorovog sirupa
- 1,5 kašika bademovog putera
- 2 kašike naseckanih badema
Priprema recepta
Napravite zamenu za jaje tako što ćete kombinovati 2 supene kašike mlevenog lanenog semena sa 4 supene kašike vode, promešajte i ostavite da odstoji 15 minuta dok se ne formira gel.
Prvo kombinujte mlevene bademe, pšenično brašno, prašak za pecivo i so. U posebnoj činiji kombinujte ostale sastojke - mleko, smeđi šećer, vanilu i otopljeno kokosovo ulje. Sve dobro promešajte. Lagano sipajte tečne sastojke u suve i dobro promešajte, ali pazite da ne mešate previše. Sipajte mešavinu u kalupe za mafine ili keramičke modle i pecite oko 20 minuta na 180°C. Napravite test čačkalicom da proverite da li je kolač pečen. Ako čačkalica ostane suva nakon što ste je izvukli, znači da jeste.
Dok se kolač peče pripremite glazuru. Kombinujte bademov puter, javorov sirup i seckane bademe pa ih zagrejte na niskoj temperaturi kako bi se napravila ujednačena masa. Ako je glazura previše gusta, dodajte jednu do dve kašičice vode i promešajte. Sipajte glazuru preko svakog kolača.