Sastojci

  • 180g integralnog brašna od pšenice
  • 50g maka
  • 2 kašičice praška za pecivo
  • 1/4 kašičice morske soli
  • 1 pomorandža srednje veličine iz organske proizvodnje - potrebno je 2 kašičice rendane kore i
  • 60ml soka
  • 100g smeđeg šećera
  • 200g jogurta
  • 3 jajeta
  • 1/2 kašičice ekstrakta od vanile
  • 100ml ekstra devičanskog maslinovog ulja
Kolač sa makom

Priprema recepta

Zagrejati pećnicu na 180°C. Dobro namazati puterom pleh veličine 22x10x6cm i obložiti ga papirom za pečenje.

Izmešajte brašno, mak, prašak za pecivo i so. Posebno sjedinite smeđi šećer sa rendanom koricom od pomorandže i to tako da se korica utrlja u šećer, dok šećer ne promeni boju i zamiriše na pomorandžu.

Zatim umutite jogurt, sok od pomorandže, dodajte jaja, vanilu i pripremljen šećer sa korom od pomorandže. Kada je sve dobro izmešano, polako dodajte suve sastojke, a na kraju špatulom umešajte i maslinovo ulje, dok se ne sjedini sa ostatkom smese. Smesu izlijte u pleh i pecite oko 50 minuta, dok površina ne dobije zlatnu boju, a stranice počnu da se odvajaju od ivice tepsije. Možete čačkalicom proveriti da li je kolač pečen. Ako čačkalica koju ste provukli kroz kolač ostane suva, znači da je kolač gotov. Sačekajte desetak minuta da se kolač prohladi, a zatim izvadite iz pleha kako bi se sasvim ohladio. Po želji prelijte glazurom od čokolade.

Napomena: intenzivan ukus maslinovog ulja biće zamaskiran korom i sokom od pomorandže.