Sastojci
- 230g bademovog brašna ili mlevenih badema
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1/2 kašičice sode bikarbone
- 1/2 kašičice mlevenog kardamoma
- 1/2 kašičice mlevenog đumbira
- 1/2 kašičice himalajske soli
- 4 jajeta
- 100g meda + 1 kašičica
- 60ml ekstra devičanskog maslinovog ulja
- 1 pomorandža
- 180g malina ili višanja
- 60g bademovih listića
Priprema recepta
Zagrejati pećnicu na 160°C, a okrugli pleh premažite puterom i pospite sa malo bademovog brašna. U široj posudi izmašajte bademovo brašno (ili mlevene bademe), prašak za pecivo, sodu bikarbonu, kardamom, đumbir i so. U drugoj posudi umutite dobro jaja, zatim dodajte med, maslinovo ulje i koru od pomorandže, pa polako dodajte u posudu sa brašnom i sve dobro sjedinite. Na kraju pažljivo umešajte maline ili višnje (možete koristiti i odmrznute, ali oceđene od soka). Prespite u pleh i pecite 40-45 minuta dok kolač ne dobije zlatno braon boju.
Dok se kolač hladi, iscedite sok od pomorandže, pa 60 ml soka sa 1 kašičicom meda zagrejte u manjoj posudi toliko da se med otopi i izmeša sa sokom. Zatim četkicom premažite još topao kolač. Kada je kolač potpuno hladan, oštrim nožem ga isecite na kocke i ukrasite bademovim listićima.