Sastojci
- 450 g naseckanih jabuka
- 250 g brašna od spelte
- 2 kašičice praška za pecivo
- ½ kašičice sode bikarbone
- ½ kašičice soli
- 1 kašičica cimeta
- 100 g smeđeg šećera
- 120 ml sojinog mleka
- 1 kašičica ekstrakta od vanile
- 1 kašika jabukovog sirćeta ili limunovog soka
- 100 g sosa od jabuka (jabuke kuvane u svom soku, pa pretvorene u pire)
- 120 g kokosovog ulja
- Za koru:
- 75 g brašna od spelte
- ½ kašičice cimeta
- 3 kašike smeđeg šećera
- 35 g hladnog kokosovog ulja
Priprema recepta
Zagrejte rernu na 180°C i pripremite pleh. U većoj posudi izmešajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, so, cimet i šećer. Posebno izmešajte sojino mleko, ekstrakt od vanile i jabukovo sirće (ili limunov sok), pa sjedinite sa suvim sastojcima. Dodajte sos od jabuka i otopljeno kokosovo ulje, pa izmešajte drvenom kašikom i prespite u pleh. Kada ste rasporedili testo, dodajte naseckane jabuke. Za gornju koru izmešajte brašno, cimet, šećer i hladno kokosovo ulje, pa rukama sjedinite tako da dobijete mrvice koje zatim pospete preko jabuka. Pecite 45-50 minuta, pa ostavite da se kolač ohladi dvadesetak minuta pre služenja.
Napomena: umesto sosa od jabuka možete dodati jednu izgnječenu bananu.