Sastojci

  • 450 g naseckanih jabuka
  • 250 g brašna od spelte
  • 2 kašičice praška za pecivo
  • ½ kašičice sode bikarbone
  • ½ kašičice soli
  • 1 kašičica cimeta
  • 100 g smeđeg šećera
  • 120 ml sojinog mleka
  • 1 kašičica ekstrakta od vanile
  • 1 kašika jabukovog sirćeta ili limunovog soka
  • 100 g sosa od jabuka (jabuke kuvane u svom soku, pa pretvorene u pire)
  • 120 g kokosovog ulja
  • Za koru:
  • 75 g brašna od spelte
  • ½ kašičice cimeta
  • 3 kašike smeđeg šećera
  • 35 g hladnog kokosovog ulja
Posni kolač sa jabukama

Priprema recepta

Zagrejte rernu na 180°C i pripremite pleh. U većoj posudi izmešajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, so, cimet i šećer. Posebno izmešajte sojino mleko, ekstrakt od vanile i jabukovo sirće (ili limunov sok), pa sjedinite sa suvim sastojcima. Dodajte sos od jabuka i otopljeno kokosovo ulje, pa izmešajte drvenom kašikom i prespite u pleh. Kada ste rasporedili testo, dodajte naseckane jabuke. Za gornju koru izmešajte brašno, cimet, šećer i hladno kokosovo ulje, pa rukama sjedinite tako da dobijete mrvice koje zatim pospete preko jabuka. Pecite 45-50 minuta, pa ostavite da se kolač ohladi dvadesetak minuta pre služenja.

Napomena: umesto sosa od jabuka možete dodati jednu izgnječenu bananu.