Sastojci
- 4 batata srednje veličine
- 1 kašika kukuruznog skroba
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1/2 kašičice crnog luka u prahu
- 1/2 kašičice belog luka u prahu
- 1/2 kašičice morske soli
- biber po ukusu
Priprema recepta
Zagrejte rernu na 220°C. Nasecite batat na štapiće debljine 1 cm - nastojte da budu približne veličine kako bi se ravnomerno ispekli. Nasečeni batat potopite u slanu vodu desetak minuta da se ispere suvišni skrob, kako bi bio hrskav nakon pečenja. Zatim ocedite vodu i kuhinjskom krpom uklonite višak vode. Pospite batat kukuruznim skrobom, pa rukama dobro izmešajte kako bi skrob dobro prekrio površinu batata. Postpite crni i beli luk u prahu, so, biber i ulje, pa ponovo rukama sve dobro promešajte i poređajte štapiće na dve tepsije obložene papirom. Pecite 20 minuta, zatim okrenite svaki štapić da se ravnomerno ispeče sa obe strane, pa pecite još 10-15 minuta.
Serviranje: za ovo jelo možete upotrebiti i čili sos i sos od indijskog oraha. Na veliki ovalni tanjir poređajte štapiće batata, preko njega rasporedite čili sos, zatim prelijte sosom od indijskog oraha, a na sam vrh možete dodati naseckan čeri paradajz, mladi luk i kriške avokada. Pospite sokom od limete.
Ekstra savet:
Umesto batata možete koristiti običan krompir koji takođe potapate u slanu vodu, pa uklonite višak vode, kako bi bio hrskav kad se pečen izvadi iz rerne. To je ujedno i odličan način da se ne odreknete ukusnog krompira, a da izbegnete prženje u dubokom ulju.