Sastojci

  • 1 glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 1 glavica celera
  • 1.5 kg junećeg mesa od buta
  • ½ soka od pomorandže
  • So i biber
  • 2 kašike koncetrata od paradajza
  • ½ kašičice đumbira u prahu
  • 2 – 3 kašike svinjske masti ili ako niste ljubitelj zamenite mast biljnim uljem
  • 150g krem sira sa začinskim biljem
Juneće pečenje sa ukusom pomorandže

Priprema recepta

Oljušten crni i beli luk sitno iseckajte . Operite celer i odsecite stabljiku i lišće i sve sitno iseckajte, pa stavite u činiju. Meso položite na povrće. Prelijte sokom od pomorandže, dodajte dve kašičice soli, bibera po ukusu , koncetrat paradajza i đumbir . Tako pripremljeno meso držite preko noći u frižideru. Kada odstoji predviđeno vreme, izvadite meso, malo ga očistite, natrljajte solju i biberom i pecite ga na masti u većoj posudi sa svih strana. Dodajte povrće i i marinadu, poklopite i dinstajte ga na tihoj vatri dva ipo do tri sata. Pečenje uvijte u aluminijumsku foliju. Sos pomešajte zejedno sa krem sirom, posolite i pobiberite po ukusu. Pečenje isecite i servirajte sa sosom.