Sastojci
- 4 komada pilećih grudi sa kožom
- 5 kašika ekstra devičanskog maslinovog ulja
- 4 češnja belog luka
- 1 kašika dimljene mlevene paprike
- 1 kašičica slatke mlevene paprike
- 1 kašičica kumina
- 2 kašičice himalajske soli
- 1 kašičica mlevenog crnog bibera
- 1 šolja grčkog jogurta
- 2 šolje čeri paradajza
- 1 konzerva leblebije
- 1 šolja svežeg peršuna
Priprema recepta
Zagrejati pećnicu na 230°C. Izmešati ulje, izgnječen beli luk, dimljenu i slatku mlevenu papriku, 1 kašičicu soli, kumin i biber u manjoj činiji. 1 kašiku tog ulja umešati u grčki jogurt i ostaviti sa strane do služenja.
Piletinu smestiti na pleh obložen papirom za pečenje i premazati je sa 2 kašike ulja sa začinima. Premazati i deo između kože i mesa. U posebnoj posudi izmešati proceđenu leblebiju, čeri paradajz i polovinu seckanog svežeg peršuna, pa dodati preostalo ulje sa začinima i dobro promešati. Zatim tom mešavinom popuniti prostor u plehu između pilećih grudi. Ukoliko je potrebno dodati još malo soli.
Peći piletinu sa leblebijom i čeri paradajzom oko 40-50 minuta. Zatim premestiti u posudu za služenje, garnirati preostalim seckanim peršunom i poslužiti sa grčkim jogurtom.