Ovo jelo obiluje biljnim proteinima i sasvim je dovoljno kao glavni obrok onih dana kada želite da preskočite meso ili je u toku post.
Sastojci
- 1 konzerva leblebije
- 3 kašike maslinovog ulja
- 1 kašičica mlevene paprike
- ½ kašičice mlevenog bibera
- ½ kašičice soli
- 1 šolja kinoe
- 2 šolje vode
- 1 manja glavica crnog luka
- 2 čena belog luka
- 2 kašičice narendanog đumbira
- 4 kašike pirea od paradajza
- 3 kašike suvog grožđa
- Naseckan peršun
Priprema recepta
Zagrejati 1 kašiku maslinovog ulja na tiganju, dodati proceđenu i opranu leblebiju i kratko je propržiti dok ne postane hrskava. Dodati mlevenu papriku, biber, so, pa mešati još minut-dva kako bi se leblebija obložila začinima. Pripremljenu leblebiju ostaviti sa strane. U isti tiganj dodati ostatak maslinovog ulja, pa u zagrejano ulje ubaciti seckani crni luk i mešati na temperaturi srednje jačine dok luk ne postane staklast. Dodati so, naseckan beli luk i narendan đumbir, a nakon pet minuta i pastu od paradajza. U međuvremenu dobro isprati kinou kako bi se otklonio gorak ukus i dodati je u tiganj sa pripremljenim sastojcima, naliti dve čaše vode, ostaviti da proključa, smanjiti temperaturu i kuvati dvadesetak minuta. Kada je kinoa skuvana prebaciti je u činiju za serviranje, posuti naseckanim peršunom, suvim grožđem i pripremljenom leblebijom.