Ovo jelo obiluje biljnim proteinima i sasvim je dovoljno kao glavni obrok onih dana kada želite da preskočite meso ili je u toku post.

Sastojci

  • 1 konzerva leblebije
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 1 kašičica mlevene paprike
  • ½ kašičice mlevenog bibera
  • ½ kašičice soli
  • 1 šolja kinoe
  • 2 šolje vode
  • 1 manja glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 2 kašičice narendanog đumbira
  • 4 kašike pirea od paradajza
  • 3 kašike suvog grožđa
  • Naseckan peršun
Posno jelo sa kinoom i leblebijom

Priprema recepta

Zagrejati 1 kašiku maslinovog ulja na tiganju, dodati proceđenu i opranu leblebiju i kratko je propržiti dok ne postane hrskava. Dodati mlevenu papriku, biber, so, pa mešati još minut-dva kako bi se leblebija obložila začinima. Pripremljenu leblebiju ostaviti sa strane. U isti tiganj dodati ostatak maslinovog ulja, pa u zagrejano ulje  ubaciti seckani crni luk i mešati na temperaturi srednje jačine dok luk ne postane staklast. Dodati so, naseckan beli luk i narendan đumbir, a nakon pet minuta i pastu od paradajza. U međuvremenu dobro isprati kinou kako bi se otklonio gorak ukus i dodati je u tiganj sa pripremljenim sastojcima, naliti dve čaše vode, ostaviti da proključa, smanjiti temperaturu i kuvati dvadesetak minuta. Kada je kinoa skuvana prebaciti je u činiju za serviranje, posuti naseckanim peršunom, suvim grožđem i pripremljenom leblebijom.