Sastojci

  • 1 glavica kupusa
  • 350g mlevenog junećeg mesa
  • 1 šolja opranog i dobro oceđenog integralnog pirinča
  • 3 glavice belog luka, oguljene
  • sok od 4 limuna
  • začini: mleveni crni biber, đumbir u prahu, cimet
  • 3 kašike hladno ceđenog maslinovog ulja
  • soli po ukusu
Rolnice od kupusa sa junećim mesom

Priprema recepta

Ove rolnice podsećaju na sarme, ali se pripremaju sa listovima slatkog kupusa na nešto drugačiji način.

Uklonite nekoliko spoljnih listova sa glavice kupusa, a zatim odstranite srž, kako bi se kasnije listovi lakše odvajali. Spustite glavicu kupusa u lonac sa kipućom vodom i kuvajte 5 do 10 minuta. Zatim pažljivo izvadite kupus u cediljku i viljuškom skidajte jedan po jedan list. Pokušajte da ih urolate, pa ako vidite da su listovi još uvek tvrdi, vratite ih u kipuću vodu kako bi se kuvali dok ne omekšaju.

Pomešajte juneće mleveno meso sa pirinčem, dodajte začine po ukusu, so, zatim dobro izmešajte. Jednu do dve kašike mesnog nadeva stavljajte duž lista kupusa, tako da zavijene rolnice podsećaju na štapiće. Zatim ih ređajte u duboku posudu u kojoj ćete kuvati. Svaki završen red pospite sa 2-3 naseckana čena belog luka. Možete dobiti 2 do 4 reda, u zavisnosti od širine posude.

Zagrejte u tiganju 3 kašike maslinovog ulja, pa dodajte glavicu izgnječenog belog luka i malo limunovog soka. Kada beli luk lagano počne da menja boju, prelijte smesu preko rolnica sa kupusom.

Iscedite sok od 4 limuna i pomešajte sa 4 šolje vode. Dodajte pola kašičice soli (ili više, po ukusu) i prelijte preko rolnica. Ako rastvor nije sasvim prekrio rolnice, dodajte još vode. Poklopite, kuvajte na visokoj temperaturi 5 do 10 minuta, a kada proključa smanjite temperaturu i neka krčka na tihoj vatri oko 1 do 1,5 sat.

Poslužite sa grčkim jogurtom.