Sastojci

  • 500g ćurećih bataka bez kosti i kože
  • 120ml jogurta
  • 2 čena sitno seckanog belog luka
  • 1 supena kašika rendanog svežeg đumbira
  • 1 kašičica mlevene suve paprike
  • so i biber po ukusu
  • Sos:
  • 1 mala glavica crnog luka
  • 2 čena sitno seckanog belog luka
  • 1 kašika rendanog svežeg đumbira
  • 1-1,5 šolja pirea od paradajza
  • 1/2 šolje vode
  • 2 kašike putera
  • so i biber po ukusu
  • 300g kuvane kinoe
Sočna ćuretina u paradajz sosu

Priprema recepta

Ćureće batake isecite na komade veličine zalogaja. Pomešajte jogurt, beli luk, đumbir, papriku, so i biber, dodajte isečenu ćuretinu i ostavite da se marinira preko noći. Sutradan zagrejte rernu na 250°C i ćuretinu ravnomerno rasporedite na papiru za pečenje, u jednom redu i stavite da se peče 15 minuta. Zatim meso izvadite iz rerne.

Posebno u šerpi otopite puter, zatim dodajte crni i beli luk i rendani đumbir i kratko mešajte dok luk ne omekša. Zatim dodajte pire od paradajza i ćuretinu koja se pekla, smanjite temperaturu i ostavite da se krčka još dvadesetak minuta. Dodajte so i biber na kraju, ako je potrebno. Ukoliko je pire suviše gust, dodajte malo vode. Ako volite pikantniji ukus, možete u sos dodati po jednu kašičicu garam masale, kumina, korijandera i čili praha.

Servirajte uz kuvanu kinou.