Sastojci
- 2 šolje kuvane kinoe
- 1 šolja kuvane leblebije (oceđena ili iz konzerve)
- 1 crvena i 1 žuta paprika
- 1 paradajz srednje veličine
- 1/3 krastavca
- 1/4 šolje sušenih brusnica
- 1/4 šolje kalamata maslina očišćenih od koštica
- 1 mladi luk
- 1/2 šolje krupnih mlevenih pečenih badema
Za dresing:
- Sok od dva limuna
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 glavica belog luka
- 1 kašika tahinija
- 1 kašičica soja sosa
- 1 kašićica balsamiko sirćeta
- 1 kašičica crnog luka u prahu
- so i biber po ukusu
Priprema recepta
Zagrejte rernu na 200°C. Odsecite vrh glavice belog luka tako da se vidi presek svakog čena. Pospite sa malo maslinovog ulja, upakujte glavicu u aluminijumsku foliju i pecite je u rerni oko 40 minuta, odnosno dok ne dobije zlatnu boju. U međuvremenu naseckajte povrće, pa ga pomešajte sa kuvanom kinoom, leblebijom i brusnicama. Kada se ohladi, pečeni beli luk istisnite iz ljuske, izgnječite ga viljuškom, pa dodajte ostale sastojke za dresing i dobro sve izmešajte. Prelijte preko salate i pospite pečenim lešnicima.