Sastojci

  •  2 šolje kuvane kinoe
  • 1 šolja kuvane leblebije (oceđena ili iz konzerve)
  • 1 crvena i 1 žuta paprika
  • 1 paradajz srednje veličine
  • 1/3 krastavca
  • 1/4 šolje sušenih brusnica
  • 1/4 šolje kalamata maslina očišćenih od koštica
  • 1 mladi luk
  • 1/2 šolje krupnih mlevenih pečenih badema

Za dresing:

  • Sok od dva limuna
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 glavica belog luka
  • 1 kašika tahinija
  • 1 kašičica soja sosa
  • 1 kašićica balsamiko sirćeta
  • 1 kašičica crnog luka u prahu
  • so i biber po ukusu
Salata od kinoe i leblebije sa dresingom od pečenog belog luka

Priprema recepta

Zagrejte rernu na 200°C. Odsecite vrh glavice belog luka tako da se vidi presek svakog čena. Pospite sa malo maslinovog ulja, upakujte glavicu u aluminijumsku foliju i pecite je u rerni oko 40 minuta, odnosno dok ne dobije zlatnu boju. U međuvremenu naseckajte povrće, pa ga pomešajte sa kuvanom kinoom, leblebijom i brusnicama. Kada se ohladi, pečeni beli luk istisnite iz ljuske, izgnječite ga viljuškom, pa dodajte ostale sastojke za dresing i dobro sve izmešajte. Prelijte preko salate i pospite pečenim lešnicima.