Sastojci
- 12 većih šampinjona
- 1/4 kašičice belog luka u prahu
- 1/4 crnog luka u prahu
- 1 kašičica soli
- 1 kašika soja sosa
- 1 kašika svežeg soka od limete
- 2 kašike balzamiko sirćeta
- vode koliko je potrebno da se razredi marinada
- 2 šolje svežeg spanaća
- 7 kašika hladno ceđenog maslinovog ulja - 4 kašike za pripremu spanaća, 3 kašike za pesto
- 1 manja glavica crnog luka
- 4 češnjeva belog luka - 4 za pripremu spanaća i 4 za pesto
- 1/2 šolje oraha
- 1 šolja svežeg bosiljka
- 1/2 šolje svežeg peršuna
Priprema recepta
Zagrejte pećnicu na 190°C. Operite i osušite šampinjone i uklonite stabljike. Smestite ih u posudu i čačkalicom izbockajte unutrašnjost šampinjona kako bi bolje upili marinadu. U manjoj posudi pomešajte beli i crni luk u prahu, so, soja sos, sok od limete, balzamiko sirće i malo vode, pa marinadu sipajte u svaki šampinjon. Ako volite ljut ukus, ovde možete dodati mrvljenu pečenu ljutu papriku. Ostavite da odstoji dok pripremate fil.
U tiganj stavite 4 kašike maslinovog ulja i zagrejte na temperaturu srednje jačine. Dodajte iseckan crni i beli luk i dobro promešajte. Zatim dodajte spanać i mešajte neprestano dok spanać ne omekša, a zatim ostavite da se ohladi.
Za pesto u električnoj seckalici izmešajte orahe, svež bosiljak, peršunov list, beli luk i maslinovo ulje i miksajte dok se ne dobije ujednačena pasta.
Ocedite ostatke marinade iz šampinjona, a zatim ih smestite u posudu za pečenje. Na dno šampinjona stavite pripremljen spanać, a preko spanaća pesto sos.
Peći dvadesetak minuta i služiti toplo ili ohlađeno na sobnu temperaturu.
Napomena: u dane van posta na svaki šampinjon se od gore, pre pečenja može staviti manja kriška parmezana.