Sastojci

  • 12 većih šampinjona
  • 1/4 kašičice belog luka u prahu
  • 1/4 crnog luka u prahu
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašika soja sosa
  • 1 kašika svežeg soka od limete
  • 2 kašike balzamiko sirćeta
  • vode koliko je potrebno da se razredi marinada
  • 2 šolje svežeg spanaća
  • 7 kašika hladno ceđenog maslinovog ulja - 4 kašike za pripremu spanaća, 3 kašike za pesto
  • 1 manja glavica crnog luka
  • 4 češnjeva belog luka - 4 za pripremu spanaća i 4 za pesto
  • 1/2 šolje oraha
  • 1 šolja svežeg bosiljka
  • 1/2 šolje svežeg peršuna
Šampinjoni punjeni pesto sosom

Priprema recepta

Zagrejte pećnicu na 190°C. Operite i osušite šampinjone i uklonite stabljike. Smestite ih u posudu i čačkalicom izbockajte unutrašnjost šampinjona kako bi bolje upili marinadu. U manjoj posudi pomešajte beli i crni luk u prahu, so, soja sos, sok od limete, balzamiko sirće i malo vode, pa marinadu sipajte u svaki šampinjon. Ako volite ljut ukus, ovde možete dodati mrvljenu pečenu ljutu papriku. Ostavite da odstoji dok pripremate fil.

U tiganj stavite 4 kašike maslinovog ulja i zagrejte na temperaturu srednje jačine. Dodajte iseckan crni i beli luk i dobro promešajte. Zatim dodajte spanać i mešajte neprestano dok spanać ne omekša, a zatim ostavite da se ohladi.

Za pesto u električnoj seckalici izmešajte orahe, svež bosiljak, peršunov list, beli luk i maslinovo ulje i miksajte dok se ne dobije ujednačena pasta.

Ocedite ostatke marinade iz šampinjona, a zatim ih smestite u posudu za pečenje. Na dno šampinjona stavite pripremljen spanać, a preko spanaća pesto sos.

Peći dvadesetak minuta i služiti toplo ili ohlađeno na sobnu temperaturu.

Napomena: u dane van posta na svaki šampinjon se od gore, pre pečenja može staviti manja kriška parmezana.