Sastojci

  • 2 tikvice srednje veličine
  • 2 kašičice maslinovog ulja
  • 3/4 šolje hlebnih mrvica
  • 2 kašike nutritivnog kvasca
  • 1 kašičica soli
  • 1/2 kašičice bibera

Za umak od pečene paprike:

  • 2 crvene pečene paprike
  • 1 manja glavica crnog luka
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 1/2 kašičice dimljene mlevene paprike
  • 1 kašika putera
  • kašičica jabukovog sirćeta
Štapići od tikvica sa umakom od pečene paprike

Priprema recepta

Zagrejte rernu na 170°C. Isecite tikvice na štapiće veličine 2 cm, pa ih pospite hlebnim mrvicama, nutritivnim kvascem, dodajte so, biber i ulje pa dobro sve izmešajte kako bi se tikvice što bolje obložile ostalim sastojcima. Poređajte ih na pleh obložen papirom i pecite, 20 minuta, zatim svaki štapić okrenite kako bi se ravnomerno ispekao i pecite još 15-20 minuta. Kada su tikvice spolja zlatne, a iznutra mekane, gotove su.

Umak: Na malo maslinovog ulja sotirajte naseckan crni luk dok ne postane staklast. Ogulite pečenu papriku, dodajte je u tiganj sa crnim lukom, posolite, nalijte oko pola čaše vode, tako da voda skoro prekrije papriku i dodajte dimljenu mlevenu papriku. Poklopite tiganj i sve zajedno ostavite da prokrčka 5-6 minuta na niskoj temperaturi kako bi se ukusi proželi. Ostavite da se prohladi, pa sve prespite u blender, dodajte puter i malo jabukovog sirćeta i sve miksajte dok ne dobijete homogenu smesu. Servirajte štapiće od tikvica sa umakom.