Sastojci
- 2 tikvice srednje veličine
- 2 kašičice maslinovog ulja
- 3/4 šolje hlebnih mrvica
- 2 kašike nutritivnog kvasca
- 1 kašičica soli
- 1/2 kašičice bibera
Za umak od pečene paprike:
- 2 crvene pečene paprike
- 1 manja glavica crnog luka
- 1 kašika maslinovog ulja
- 1/2 kašičice dimljene mlevene paprike
- 1 kašika putera
- kašičica jabukovog sirćeta
Priprema recepta
Zagrejte rernu na 170°C. Isecite tikvice na štapiće veličine 2 cm, pa ih pospite hlebnim mrvicama, nutritivnim kvascem, dodajte so, biber i ulje pa dobro sve izmešajte kako bi se tikvice što bolje obložile ostalim sastojcima. Poređajte ih na pleh obložen papirom i pecite, 20 minuta, zatim svaki štapić okrenite kako bi se ravnomerno ispekao i pecite još 15-20 minuta. Kada su tikvice spolja zlatne, a iznutra mekane, gotove su.
Umak: Na malo maslinovog ulja sotirajte naseckan crni luk dok ne postane staklast. Ogulite pečenu papriku, dodajte je u tiganj sa crnim lukom, posolite, nalijte oko pola čaše vode, tako da voda skoro prekrije papriku i dodajte dimljenu mlevenu papriku. Poklopite tiganj i sve zajedno ostavite da prokrčka 5-6 minuta na niskoj temperaturi kako bi se ukusi proželi. Ostavite da se prohladi, pa sve prespite u blender, dodajte puter i malo jabukovog sirćeta i sve miksajte dok ne dobijete homogenu smesu. Servirajte štapiće od tikvica sa umakom.