Avokado je jedna od najzdravijih voćki na našoj planeti, pa nije ni čudo što ga nutricionisti često preporučuju, nazivajući ga i supervoćem. Uostalom, u jednom plodu avokada krije se skoro 20 vitamina i minerala.
Kako se jede avokado?
Za početak mu izvadite košticu tako što ćete ga preseći na pola. Tek tada ga možete oguliti, jer mu je meso nezaštićeno limunovim sokom, I vrlo brzo potamni. Jesti ga možete sirovog narezanog na kriške ili ga začiniti kako bi do izražaja više došao njegov egzotičan ukus – uz prstohvat soli, par kapljica limunovog soka, maslinovog ulja, balzamičnog sirćeta ili čak bibera.
Izvrsno ide i s malo mleka I sa nekim drugim voćem smiksan u ukusan smoothie, ali i u brojnim salatama jer se divno slaže s crvenim kupusom, rajčicom, peršunom, bosiljkom, ali i belim i crvenim lukom. A upravo ovaj poslednji, miksajući s malo devičanskog maslinovog ulja i avokadom možete pretvoriti u ukusan namaz za hleb kakvim su se nekad hranili mornari.
Ono na šta trebate pripaziti jeste da kupite mekan plod (osetite pod prstima) jer samo takav je zreo i u potpunosti iskoristiv.